Új otthonfelújítási támogatás: Fontos határidők közelednek

Az új, akár 6 millió forintos otthonfelújítási támogatás igénybevételéhez számos határidőt kell szem előtt tartaniuk az érdeklődőknek. A Bank360.hu felhívja a figyelmet, hogy a bejelentkezésre már csak egy nap, a tulajdonlás igazolására egy hónap áll rendelkezésre, az energetikai tanúsítvány beszerzését pedig minél előbb érdemes megkezdeni.

A Bank360.hu tájékoztatása szerint az otthonfelújítási támogatás felhívástervezetében szereplő határidők közül a legfontosabb, hogy az igénylőknek a felújítandó ingatlanban kell állandó lakhelyet vagy tartózkodási helyet bejelenteniük legkésőbb 2024. május 1-ig. Ezt személyesen már csak a mai nap tehetik meg, mivel május 1. munkaszüneti nap. Elektronikusan azonban az ügyfélkapun keresztül bármikor lehetőség van a lakcímbejelentésre.

A támogatás igénylésének egyik előfeltétele, hogy az igénylő tulajdonos vagy haszonélvező legyen az ingatlanban, amit hiteles tulajdoni lappal kell igazolni. A tulajdonjog-bejegyzés időben történő megtörténtére is figyelni kell, de a tulajdonosnak vagy haszonélvezőnek nem szükséges május 1-től lennie.

A támogatás igényléséhez szükséges energetikai tanúsítvány megszerzése is kiemelt jelentőségű, mivel enélkül a bank nem fogadja be a kérelmet. A tanúsítványban szereplő kiinduló állapotot rögzítő értékhez képest legalább 30 százalékos energiafelhasználási javulást kell elérni a felújítás végére a támogatás megszerzéséhez. Amennyiben ez nem sikerül, a támogatást vissza kell fizetni, de 40 százalékos megtakarítás esetén a vissza nem térítendő támogatási rész 5 százalékkal nő a 6 millió forinton belül.

A Bank360.hu szakértője, Tóth Levente szerint a kölcsönszerződésbe bevont adóstársakra, mint például a házastárs vagy bejegyzett élettárs, és a nyugdíjas igénylő esetén a fiatalabb adóstárs, nem vonatkoznak ezek az előírások. Továbbá, több tulajdonos esetén bárki igényelheti a támogatást, a tulajdonjog mértéke nincs kikötve.

Az Otthonfelújítási Program 108 milliárdos kerete miatt, aki biztosra akar menni, annak már az első napokban érdemes igényelni a támogatást. A várható igénylői roham miatt ajánlott már most megrendelni az energetikai tanúsítványt, hogy elkerüljük a későbbi várakozást.