Növekvő készpénzállomány Magyarországon

Egy hónap alatt 20,7 milliárd forinttal nőtt a hazai készpénz-állomány, ami éves szinten közel félezer milliárd forintos költséget jelent a költségvetés számára.

Áprilisban 8 398,7 milliárd forintra nőtt a forgalomban lévő készpénz átlagállománya, ami egy hónap alatt 20,7 milliárd forintos növekedést jelent. Ez az összeg az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 319,6 milliárd forintos emelkedést mutat. Ez a növekedés még 20 ezer forintos címletekben számolva is közel 16 millió darab új papírpénz kibocsátását jelenti.

A készpénzhasználat csökkentése minden gazdasági szereplő érdeke lenne, hiszen éves szinten 450 milliárd forint távozik a költségvetésből a készpénzhez kapcsolódó költségek miatt. A magyarok fele már a bankkártyát részesíti előnyben, de közel 40 százalékuk még mindig a készpénzt preferálja. A World Cash Report szerint a spanyolok, az olaszok, a japánok és a németek továbbra is nagyon ragaszkodnak a készpénzhez, ahol a felnőtt lakosság több mint 80 százaléka használja ezt a fizetőeszközt. A jelentés arra is rámutatott, hogy továbbra is a készpénz a legelterjedtebb fizetőeszköz az összes kontinensen.

Tíz évvel ezelőtt vezették be a két alkalommal, maximum 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételt, amely lehetővé teszi, hogy bármely hazai ATM-ből felvegyünk készpénzt. A jogszabály célja az volt, hogy mindenki ingyen felvehesse legalább a fizetését a bankból. Azonban a nettó átlagkereset jelentős növekedése miatt, ami 2014-ben még 156 ezer forint volt, ma már közel 2,5-szerese, 379 800 forint, az idő eljárt az Orbán-kormány által bevezetett „pénzügyi rezsicsökkentés” kezdeményezése felett. Már egy átlagember sem tudja felvenni a havi fizetését, és még a minimálbért keresők sem, mivel az ő nettó fizetésük is meghaladja a 150 ezer forintot, december óta már havi 177 422 forint. Úgy tűnik, a jogalkotók nem foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy emelni kellene ezt az összeget.