Deutsch Tamás: A Tisza Párt listáján brüsszeli bürokraták, kiképzett zsoldosok vannak

Deutsch Tamás, a kormánypárt európai parlamenti listavezetője a Mandinernek adott interjúban kifejtette álláspontját a közelgő választásokkal és az Európai Unióval kapcsolatban.

A politikus szerint elsődleges cél, hogy a Fidesz–KDNP megnyerje a választást, és bár 13-nál kevesebb mandátumot is győzelemnek tekintenek, rekordra törekednek, és a lehető legtöbbet szeretnék elhozni a 21-ből. Deutsch Tamás a Partizánt egy közepes hatékonyságú, dollárbaloldali aktivistaszervezetnek nevezte, és kijelentette, hogy nem kíván részt venni az ellenzéki kampányban. Az ATV-t nem sorolja a dollármédiák közé, és a közmédia kezdeményezésére vitára kész.

A politikus úgy véli, hogy Nyugat-Európában még mindig létezik egyfajta felsőbbrendűségi tudat, és a közép-európai országokkal szembeni előítéletek még enyhék ahhoz képest, amit a délkelet-európai államokról gondolnak. A Demokratikus Koalíció (DK) szerinte egy Európa-mentes hatalmi szörnyet akar létrehozni, és a párt föderalista nézetei valójában Európa-ellenesek. Deutsch Tamás szerint a Tisza Párt listájára olyan embereket írattak fel, akik brüsszeli bürokraták és kiképzett zsoldosok, és aki magyar nemzeti érdekeket képviselő képviselőket akar az EP-ben, annak nem szabad rájuk szavaznia.

A politikus szerint Brüsszelben a bürokraták teljes háborús lázban égnek, és a nyugati politikusok háborúpárti nyilatkozatai veszélyeztetik a világbékét. Az Európai Unió forrásokkal kapcsolatban Deutsch Tamás azt állítja, hogy Magyarország az elmúlt húsz évben csak a járó fejlesztési pénzek 40 százalékát kapta meg. A befagyasztott pénzek hazakerüléséért a kormány és az EP-delegáció közös munkájára van szükség, és a politikus reméli, hogy az európai parlamenti választások átrendezik a politikai erőviszonyokat, véget vetve a brüsszeli bürokrácia ámokfutásának és a tagállamokkal szembeni politikai zsarolásnak. Ursula von der Leyen bizottsági elnöki újrázását Deutsch Tamás kizártnak tartja, és úgy véli, hogy az európai vezetők már új jelöltek után néznek. A politikus szerint a jelenlegi magyar biztos, aki osztályon felüli teljesítményt nyújtott, valószínűleg a miniszterelnök jelöltje lesz a következő ciklusban.

Az interjút az Európai Parlament által társfinanszírozott rovatban közölték.

A magyar politika 2024 tavaszára elhozta végre azt, amit tán évtizede nem láttunk: a kiszámíthatatlanságot. A választási viták fontossága előtérbe került, és a politikai stratégiai dilemmák új megvilágításba helyezik a választási viták szerepét. A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter sorra kapta a vitafelkéréseket, és bár a közmédiában való részvételre hajlandóságot mutatott, a Fidesz nélküli vitákban való részvétel hasznosságát nem látta biztosítottnak. A vita megrendezésének lehetősége kinyílt, de a formátum és a szabályok még mindig kérdésesek, és a politikai szereplők különböző stratégiai megfontolások alapján közelítik meg a vitákban való részvételt. Az ellenzéki pártok számára a vita egy kihívás, hiszen a választók elvárásainak megfelelően kell szerepelniük, miközben a Fidesz és Magyar Péter már bizonyítottan profitál a jelenlegi helyzetből. A politikai várakozások menedzselése és a választói preferenciák megerősítése kulcsfontosságú lesz a közelgő választások előtt.