A magas vérnyomás: egy rejtett járvány Magyarországon

A WHO jelentése szerint a magas vérnyomással élők száma világszerte megduplázódott, és Magyarországon a 30-79 év közötti lakosság fele érintett, sokan közülük talán anélkül, hogy tudnának állapotukról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján az elmúlt harminc év során drámai mértékben, 650 millióról 1,3 milliárdra nőtt a magas vérnyomással élők száma a világon. Magyarországon ez a probléma különösen súlyos, hiszen a 30-79 év közötti korosztály felét érinti, és a becslések szerint akár egymillió ember is lehet, aki nem is tud a betegségéről.

Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság (ÉMOT) elnöke szerint a magas vérnyomás gyakran tünetmentes kezdetben, ezért a diagnózis legtöbbször csak orvosi vizsgálatok során derül ki. A WHO riportja rávilágít arra, hogy a magas vérnyomás a korai halálozás egyik legjelentősebb kockázati tényezője, évente több mint 10 millió ember halálát okozva világszerte.

Május 17-én, a magas vérnyomás elleni küzdelem napján, kiemelt figyelmet kap a rendszeres vérnyomásmérés és a kezelés fontossága, amelyekkel számos szív- és érrendszeri megbetegedés megelőzhető. A magyarországi helyzetet vizsgálva kiderül, hogy a férfiak 56 százaléka, míg a nők 41 százaléka szenved a betegségtől, de csupán 60 százalékuknál diagnosztizálták, és még kevesebben, csak 52 százalékuk részesül kezelésben.

A WHO szerint, ha a felismert és hatékonyan kezelt esetek aránya megduplázódna, 2040-re akár 86 ezer magyar életét lehetne megmenteni. Ez a statisztika rámutat a megelőzés és a korai felismerés jelentőségére a magas vérnyomás elleni harcban.