A gyöngyösi önkormányzati választás középpontjában a NAV sportpénzekkel kapcsolatos nyomozása

Gyöngyösön a helyi sporttámogatások vizsgálata vált a kampány egyik fő témájává, miután a NAV Észak-Magyarországi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás gyanújával indított nyomozást. A vizsgálat érintettjei egyelőre ismeretlenek, de a helyi politikai életben már így is nagy hullámokat vert.

Több mint fél éve tart a NAV által indított vizsgálat, amely során tanúkihallgatásokat végeztek és iratokat foglaltak le a városházán. A nyomozás tárgya a taopénzek felhasználása, de az adóhatóság nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik egyesület vagy sportcég érintett a vizsgálatban.

A helyi önkormányzati választás kampányában az ügy kiemelt jelentőségre tett szert, különösen miután a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke, Nagy Attila is bejelentkezett a polgármesteri posztért. A városban az elmúlt tíz évben Hiesz György volt a polgármester, aki most nem indul újra, helyette Végh Attila a közös ellenzéki jelölt, míg Szókovács Péter a Fidesz-KDNP-VSZE színeiben indul, és Nagy Attila a VAGY Egyesület támogatásával.

A GyöngyösMa hozta nyilvánosságra, hogy a kézilabdaklub és a csapat cége lehet az érintett a nyomozásban, amit a Magyar Kézilabda Szövetség is megerősített. A polgármesteri hivatalban Hiesz György utasítására belső vizsgálatot folytattak, és egy munkatársat fegyelmi eljárás alá vontak az elszámolások ellenőrzésének elmulasztása miatt.

Nagy Attila a vádakat visszautasítva azt állította, hogy nemcsak a kézilabdaklubot, hanem az összes gyöngyösi látványsport-egyesületet vizsgálják, és szerinte az önkormányzat érintettsége a valószínűbb. Hiesz György polgármester viszont azt hangsúlyozta, hogy a költségvetési csalás gyanúja nem az önkormányzattal szemben merült fel, és a klub éveken át kétfelé számolt el a számlákkal.

Kovács Róbert, az önkormányzat pénzügyi igazgatója szerint a kézilabdaklub elnöke értesítette őket az elszámolás felülvizsgálatának szükségességéről, mivel ugyanazokkal a számlákkal számoltak el a szövetség és az önkormányzat felé. A kettős elszámolás három év szerződéseit és számláit érintette, amelyeket később módosítottak.

Nagy Attila a 24.hu-nak elismerte, hogy náluk is volt tanúmeghallgatás, de dokumentumokat nem kértek be tőlük. A klubelnök szerint nem számoltak el kétszer ugyanazokkal a számlákkal, és önellenőrzésük során számviteli hibát találtak, amit kijavítottak.