Új adatvédelmi funkció az Androidban: Private Space

A Google bejelentette az Android 15 operációs rendszer második beta verzióját, amely egy új adatvédelmi funkciót, a Private Space-t tartalmazza.

A Google éves I/O fejlesztői konferenciáján számos újítást mutattak be, többek között a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseket, de emellett az Android felhasználók számára is érkezik egy új digitális rejtekhely. A Private Space lehetővé teszi, hogy a felhasználók bizonyos alkalmazásokat egy lakattal védett speciális tárolóba helyezzenek, amelyhez csak biztonsági kód megadásával férhetnek hozzá.

Ez a funkció hasonlít az internetes böngészők inkognitó módjához, ahol a felhasználók tevékenységei nem kerülnek rögzítésre. A Private Space-ben elhelyezett alkalmazások nem küldenek értesítéseket, kivéve, ha a felhasználó kinyitja a tárolót.

Az Android 15-ös főverziójának megjelenésével érkezik majd ez az újdonság a készülékekre. Az adatvédelem és a digitális biztonság egyre fontosabbá válik a felhasználók számára, különösen a kártékony szoftverek és vírusok terjedésének fényében.

Egy friss esemény rávilágított arra, hogy milyen veszélyek leselkednek a felhasználókra az interneten. Nicholas Zetta, a Basically Homeless nevű YouTube-csatorna videósa egy rendhagyó kísérlet keretében 1000 vírust telepített a számítógépére, majd több vírusirtó programot is tesztelt, hogy lássa, mennyire hatékonyak ezek a szoftverek. A kísérlet során kiderült, hogy sok vírus kifejezetten a fiatalokat célozza meg, például ingyenes kiegészítő csomagok ígéretével a Fortnite-hoz vagy a Robloxhoz. Az év eleje óta terjedő egyik vírus pedig nem válogatós: ellopja a felhasználó fájljait, jelszavait és még képernyőképeket is készít.

A videós többek között a Nortont, a McAfee-t, a Bitdefendert és a Kasperskyt is kipróbálta, de a sok vírus és az egyidejűleg futó vírusirtók teljes mértékben leterhelték a gamer laptop erőforrásait, és a gép csak nagyon lassan haladt át a kártevők áttekintésén. Meglepő módon volt olyan vírusirtó, ami csupán egyetlen kártevőt talált, ami rámutat arra, hogy a vírusvédelem terén még mindig van hova fejlődni.

Az Android 15 Private Space funkciója tehát egy lépés lehet a felhasználók adatvédelmének további erősítésére, de a digitális biztonság érdekében további óvintézkedésekre és tudatos internetezésre is szükség van.