Négy orosz médiaszolgáltató tevékenységét függesztették fel az EU-ban

Az Európai Unió Tanácsa pénteken felfüggesztette négy orosz médiaszolgáltató, köztük az Európa Hangja (Voice of Europe), a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta működését az EU területén, mivel ezek a sajtóorgánumok orosz propagandát terjesztenek és támogatják az Ukrajna elleni háborút.

A brüsszeli közlemény szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert a műsorszolgáltatók az orosz vezetés állandó, közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt állnak, és fontos szerepet játszanak Oroszország Ukrajna elleni háborújának előmozdításában és támogatásában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában. Az uniós Alapjogi Chartával összhangban azonban a felfüggesztés nem akadályozza meg a sajtóorgánumokat és személyzetüket abban, hogy más tevékenységeket, például kutatást vagy interjúkészítést végezzenek az EU-ban.

Az uniós tanács hangsúlyozta, hogy Oroszország szisztematikus nemzetközi kampányt folytat a média és az információk manipulálására, a tények befolyásolására és elferdítésére, hogy igazolja és támogassa Ukrajna elleni agresszióját, és fokozza a szomszédos országok, valamint az EU és tagállamai destabilizálására irányuló stratégiáját. A propaganda és az információmanipuláció célba veszi az ukrán államot és hatóságait, az ukrán állampolgárokat, az európai politikai pártokat, a civil társadalmat, a menedékkérőket, az etnikai és nemi kisebbségeket, valamint az EU és tagállamai demokratikus intézményeit, különösen a választási időszakokban.

A lépés hátterében az áll, hogy a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács március végén tartott csúcstalálkozóján megerősítette az EU Ukrajna iránti támogatását, annak függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, valamint az orosz agresszióval szembeni önvédelemhez való jogát. A tanács további lépéseket sürgetett Oroszország háborús képességének gyengítése érdekében, többek között a szankciók megerősítésével.

Az Európai Bizottság is üdvözölte a döntést, amelyet ők javasoltak. "A demokratikus társadalmainkat – és a közelgő európai és nemzeti választások integritását – fenyegető kockázat fokozódott. A mai intézkedések erre erőteljes választ adnak" – kommentált a Bizottság közleményében. Érdekesség, hogy a négy sajtótermék közül a Voice of Europe szerepelt a legtöbbet az európai sajtóban az elmúlt hetekben. A cseh rendőrség feltárta ugyanis, hogy a lap európai politikusokat környékezett és a nyomozás szerint vesztegetett meg, cserébe az érintettek az orosz propaganda elemeit tartalmazó interjúkat adtak a lapnak.

A betiltásról szóló döntést hamarosan kihirdetik és akkor hatályba is lép. Pénteken délután a Voice of Europe weboldala még elérhető volt. Címlapján egyebek mellett Szijjártó Péter magyar külügyminiszter volt látható annak kapcsán, hogy Magyarország az Európa Tanácsban (amely nem uniós szerv, hanem egy 46 tagú páneurópai testület) pénteken megvétózott egy állásfoglalást, amelyben elismerték volna, hogy a háború lezárása érdekében Ukrajna béketervét kizárólagosnak kell tekinteni.