A dél-budai ingatlanpiac mozgásban, de az árak stabilak

Az idei év első hónapjaiban a dél-budai ingatlanpiac tranzakciószáma növekedett, azonban az árak még nem emelkedtek. A hitelezés újbóli beindulása adta meg a piacnak a szükséges lökést, de a CSOK Plusz nem érte el a várt hatást.

Az elmúlt évben a hazai ingatlanpiac, így Dél-Buda is, jelentős visszaesést szenvedett el, a tranzakciószámok drasztikusan csökkentek. Az idei év azonban már 25-30 százalékos növekedést mutat a tranzakciók számában a tavalyi év azonos időszakához képest, ami a hitelezés újraindulásának köszönhető.

A Balla Ingatlan dél-budai régiós vezetője, Nagy Csaba szerint a piac élénkülése örvendetes, de egyelőre csak egy kisebb korrekcióról van szó, és nem a korábbi csúcspiac visszatéréséről. A hitelfelvételek száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, a kérelmek száma pedig háromszorosára nőtt, bár a CSOK Plusz nem hozta a várt eredményeket.

A befektetők is óvatosan, de ismét érdeklődnek az ingatlanok iránt, ami az állampapírok kamatainak csökkenésével áll összefüggésben. A Balla Ingatlan szerint ez további befektetői hullámokat indíthat el, ami pozitívan befolyásolhatja az ingatlanpiacot.

A XI. és XXII. kerületekben az árak egyelőre stabilak

A dél-budai ingatlanpiac felpörgése ellenére az árak nem emelkedtek, kivéve az újépítésű ingatlanok piacát, ahol minimális drágulás tapasztalható. Nagy Csaba szerint az áremelkedésre még nincs is igazán lehetőség, és a piac sem áll készen rá.

A gyorsan forgó, 2-3 szobás lakások piacán 5-10 százalékos túlárazottság figyelhető meg, míg a nagyobb alapterületű ingatlanoknál az eladók rugalmasabbak az árak tekintetében, és gyakoriak a 15-20 százalékos alkuk. A nagyobb, korszerűtlen házaknál az értékesítési idő 6 hónap és 2 év között mozog, míg a panellakásoknál 60-90 napos értékesítési idővel kell számolni.

A legkeresettebb ingatlanok és a jövő kilátásai

A legtöbbet keresett ingatlanok az 1-3 szobás, legfeljebb 60-65 négyzetméteres, jó állapotú, emeleti, erkélyes lakások, amelyek iránti kereslet nem változott az elmúlt években. A XI. és XXII. kerületekben a négyzetméterárak 1,5 millió forinttól kezdődnek, míg a panellakásoknál 800-900 ezer forint közötti átlagos négyzetméterárakkal találkozhatnak a vásárlók.

A kiadó lakások piacán továbbra is nagy a kereslet, ami folyamatos áremelkedést eredményez. Egy jó helyen lévő, átlagos állapotú, másfél-két szobás panellakás havi bérleti díja közelíti a 200 ezer forintot.

Nagy Csaba optimista verziója szerint az idei év akár 20 százalékos tranzakciószám-növekedést is hozhat a tavalyihoz képest, de ez a növekedés törékeny, és könnyen befolyásolható különböző tényezők által.