Baán László az egyetlen pályázó a Szépművészeti Múzeum élére

Tegnap lejárt a Szépművészeti Múzeum főigazgatói posztjára kiírt pályázat beadási határideje, és az információk szerint Baán László, a jelenlegi főigazgató az egyetlen jelentkező.

A Szépművészeti Múzeumot 2004 óta vezető Baán László megbízatása 2024. november 30-án jár le, ezért a Kulturális és Innovációs Minisztérium új pályázatot hirdetett meg a pozíció betöltésére. A pályázat beadásának határideje április 29-én, hétfőn 17 órakor zárult, és jelenleg úgy tűnik, hogy Baán az egyedüli jelölt a főigazgatói székért.

Húsz éve a múzeum élén

Baán László két évtizede áll a múzeum élén, Hiller István szocialista miniszter nevezte ki, és a Liget Budapest projekt miniszteri biztosaként is tevékenykedik. A Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria 2012-ben újraegyesült, és Baán azóta mindkét intézményt vezeti.

Mandátuma alatt a múzeum történetének legnagyobb rekonstrukciója zajlott le, amely több mint három évig tartott, és számos jelentős magyar és nemzetközi kiállítást rendeztek, mint például a Renoir – A festő és modelljei című kiállítás, amely a párizsi Musée d’Orsay és a Musée de l’Orangerie közreműködésével jött létre. Amennyiben Baán Lászlót újra kinevezi Csák János kulturális és innovációs miniszter, akkor a főigazgatói poszton negyedszázadot tölthet majd el.

A pályázati folyamat következő lépése a minisztériumi bizottsági meghallgatás, amelyre a beadási határidő lejárta után a napokban kerül sor. A nyertes pályázó 2024. december 1-jétől láthatja el a főigazgatói feladatokat.