Messi történelmi szalvétája csillagászati összegért kelt el

Közel egymillió dollárért talált gazdára egy aukción az a szalvéta, amelyen Lionel Messi, a nyolcszoros aranylabdás futballista 2000-ben ígéretet tett az FC Barcelona labdarúgócsapatához való csatlakozására.

Az akkor mindössze 13 éves Messi által aláírt előszerződés egy barcelonai teniszklubban jött létre, és az aukción 965 ezer dollárért (344 millió forintért) cserélt gazdát. A szalvéta nem csak Messi, hanem két játékosügynök, Horacio Gaggioli és Josep Maria Minguella, valamint a Barcelona akkori sportigazgatója, Carles Rexach aláírását is tartalmazza.

Ez a szokatlan megállapodás formája Messi apjának, Jorgénak adott biztosítékot arról, hogy a Barcelona komoly szándékkal kívánja szerződtetni fiát, mivel a tárgyalások addigra már hosszabb ideje holtpontra jutottak. A szalvéta kikiáltási ára 300 ezer dollár volt, ami azt jelenti, hogy a végleges eladási ár több mint háromszorosa volt az eredeti becsült értéknek.

Messi a szalvéta aláírását követően 2021 nyaráig volt a Barcelona játékosa, ahol 2004-ben debütált a felnőttcsapatban. A klub színeiben négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját és tízszer a spanyol bajnokságot, 778 mérkőzésen összesen 672 gólt szerezve. A barcelonai évek után két szezont töltött a Paris Saint-Germain csapatában, és 2022-ben világbajnoki aranyérmet szerzett. Jelenleg az Inter Miami játékosa.