Emlékezés Kóbor Jánosra

Az Omega együttes legendás frontemberének, Kóbor Jánosnak özvegye, Deme Zsóka a Borsnak beszélt arról, hogy otthonukat érintetlenül őrizték meg az énekes halála óta.

Kóbor János, az Omega együttes ikonikus énekese, akit a rajongók Mecky becenevén is ismertek, 81 évvel ezelőtt született ezen a napon. A zenész 2021-ben hunyt el koronavírus-fertőzés következtében. Felesége, Deme Zsóka a Borsnak nyilatkozva elmondta, hogy otthonukban minden úgy maradt, ahogy az utolsó közös napjukon volt, Kóbor János tárgyai érintetlenül állnak a helyükön.

Deme Zsóka szerint a házban minden nap szóba kerül Kóbor János, és minden tevékenység során eszükbe jut az elhunyt énekes. Az özvegy asszony azt is megosztotta, hogy a házat úgy hagyták, ahogy az utolsó közös napjukon volt, hiszen így érzik, mintha Mecky még mindig velük élne.

Zsóka hozzátette, hogy ha Mecky élne, biztosan összehozna egy nagy csapatot, hogy együtt ünnepeljék meg születésnapját. Ezért a család és a barátok úgy tesznek, mintha Kóbor János köztük lenne, és a szűk baráti kör már készül, hogy Mecky kedvenc éttermében együtt legyenek ezen a napon. Nem szomorkodni fognak, hanem inkább mosolyogni és újra meg újra átbeszélni azokat a régi emlékeket, amelyek mindannyiuk szívében ugyanolyan boldogságot tudnak ébreszteni.

Kóbor Léna, az énekes lánya, tavaly édesapja születésnapján egy Omega-dalt énekelt, és az özvegy asszony szerint Mecky minden egyes barátjának fizikai közelsége visszaad egy aprócska darabot belőle, legalábbis ők Lénácskával így érzik. Mára eljutottak abba az állapotba, amikor mosolyogva tudnak beszélni Meckyről és sírás nélkül tudják hallgatni a dalait.

Az ünnepek és évfordulók még mindig fájdalmasak a család számára, de Mecky születésnapja a legnehezebb. Ilyenkor még inkább érezzük a hiányát, az űrt, amit már senki és semmi nem tud betölteni. Ugyanakkor próbálunk ilyenkor is erősek maradni, amennyire csak lehet pozitívan megélni ezt a napot, mert tudjuk, hogy Mecky is azt szeretné, ha boldogan és szeretetteljesen folytatnánk az életünket.

Reggel a Bazilikában kezdődik a nap, ahol virágot visznek neki, majd otthon megfőzik Mecky kedvenc ételét, a tojásos nokedlit fejes salátával. Este a család és szűk baráti körrel Mecky kedvenc éttermében folytatják a sztorizást.

Zsóka legnagyobb támasza a mindennapokban a közös lányuk, Léna, aki mindkettőjük legjobb tulajdonságait örökölte. Léna szerény, kötelességtudó, kitűnő tanuló, és folyamatosan fellép musicalekben. Még nem döntötte el, hogy a zene lesz-e a hivatása vagy csak hobbiként marad az életében. Az angol felsőfokú és német középfokú nyelvvizsgája megvan, spanyolul tanul, és már a jogosítványt is megszerezte, miközben sokat edz.

A Balaton, ahol a család szinte az egész nyarat töltötte és vitorlázott, már fájó emlék számukra, így ritkán látogatnak oda. Külföldre szoktak menni, ahol az idősebb lányuk és családja él, és gyakran meglátogatják őket. Olyankor ki szoktak hajózni a tengerre, mert Mecky mellett ők is nagyon megszerették ezt az életformát, és ez már az életük részévé vált.