Székely Csaba kritikája a magyar színházi életre és Rudolf Péterre

Székely Csaba drámaíró szerint a félelem és az öncenzúra az oka annak, hogy kevés szókimondó kortárs darabot találunk a magyar színpadokon. Kritikával illeti Rudolf Pétert, a Vígszínház vezetőjét, és a magyar színházi életet is.

Tavaly ősszel a Vígszínház nem mutatta be Székely Csaba "Kalandfilm – magyar történelmi alámerülés" című darabját, amelyet Kincses Réka rendezett volna. Székely szerint a bemutató elmaradásának oka a színház gyávasága volt, míg a Vígszínház szerint a darab nem készült el időre.

Egy friss interjúban Székely Csaba kifejtette, hogy Rudolf Péterrel kapcsolatban csalódott, mivel tisztelte és tehetséges színésznek tartotta, de a történtek után már nem gondolja így. A drámaíró szerint Rudolf hazugságokat állított róla egy podcast adásban, amikor azt mondta, hogy Székely gyakran nem fejezi be időben a műveit. Székely ezt határozottan cáfolja, és úgy véli, hogy a színházvezetői posztra nem alkalmas az, aki az ő szavaival élve "a humanizmus szellemében" nem képes cselekedni.

Székely szerint a magyar színházi életet a félelem és az öncenzúra jellemzi, ami az elnyomó rendszer következménye. Úgy véli, hogy a művészeknek fel kellene hívniuk a figyelmet a társadalmi problémákra, de nem politizálással, hanem a műveiken keresztül.

A drámaíró elmondása szerint politikai megnyilvánulásai negatív hatással vannak az életére, de mégsem hajlandó csendben maradni, mert az önmegtagadás lenne számára. Székely, aki erdélyi származású, úgy érzi, hogy a rendszer kritizálása helyett könnyebb lenne alkalmazkodni, de ő az erkölcsileg helyes úton marad.

Végezetül Székely Csaba kifejezte, mennyire ízléstelennek és gyomorforgatónak tartja a Magyarországon tapasztalható propagandát, amit a jelenlegi rendszer jellemzőjének tekint.