Idős férfiak irányítják a magyar agráriumot

A mezőgazdaságban dolgozók korosztálya öregedő, és a nemek közötti arány is egyenetlen, hiszen 10 irányítóból csak 3 nő. A mezőgazdasági vezetők harmada már elérte a 65 éves kort vagy még idősebb. Az egyedüli pozitív fejlemény, hogy növekszik a képzettséggel rendelkezők aránya a szektorban.

2020-ban a 65 éves vagy annál idősebb vezetők aránya 35 százalék volt, de ez a szám 2023-ra 37 százalékra emelkedett. Az 55-64 évesek és a 45-54 évesek egyaránt 23-23 százalékot képviselnek, míg a 35 év alattiak aránya változatlanul 4,9 százalék.

Fülöp László agrármérnök, a Vitafer Hungária Kft. ügyvezetője szerint a jelenlegi döntéshozók közé hamarosan beléphet egy új generáció, ami pozitív változást hozhat, hiszen a hagyományos módszerek mellett a fiatalabb szemlélet is megjelenik majd.

A mezőgazdaságban egyre nagyobb teret kapnak az új technológiák, mint a precíziós gondolkodás, a mesterséges intelligencia és a drónok használata. Emellett fontos szerepet kap a fenntarthatóbb működés is, mind ökológiai, mind gazdasági szempontból.

2010 óta csökkent azoknak az aránya, akik mezőgazdasági képzettség nélkül vezetnek gazdaságot, a tavalyi évben már csak a gazdálkodók 45 százaléka tartozott ebbe a csoportba. Ennek ellenére még mindig több mint 100 ezer olyan gazdaság van Magyarországon, amelyet képesítés nélkül irányítanak.