A történelmi filmek művészete és kihívásai

A történelmi filmek alkotásának alapvető szabályait és dilemmáit vitatták meg a Fülke podcast különkiadásában Deák Kristóf Oscar-díjas filmrendező, Tóth Barna filmrendező és forgatókönyvíró, Hermann Róbert történész, valamint Hahner Péter, a Rubicon főigazgatója.

A Rákay Philip által rendezett, "Most vagy soha!" című film bemutatóját követően a szakértők arra kerestek választ, hogy mi teszi igazán jóvá egy történelmi filmet. A panelbeszélgetés során számos fontos kérdés került terítékre, többek között az, hogy szabad-e megmásítani a történelmi tényeket, és ha igen, milyen mértékben és célból. Emellett szó esett arról is, hogy milyen hatással van a politikai akarat a történelmi filmekre, és hogy miben térnek el a különböző országok történelmi filmjei egymástól.

A beszélgetés résztvevői megvitatták, hogy mennyire lehet a történelmi hitelességet feláldozni a dramaturgiai célok érdekében, és hogy a nagy hollywoodi produkciók hogyan viszonyulnak a magyar történelmi filmekhez ebben a kérdésben. A történelmi filmeknek valóban a koruk problémáira kell-e reflektálniuk, vagy inkább a mai kor kérdéseire, és miért van az, hogy a történelmi hitelesség gyakran előtérbe kerül, még akkor is, ha a film önmagában jó.

A beszélgetés során felmerült Ridley Scott Napóleonjának esete is, valamint az, hogy milyen történelmi ferdítések még elfogadhatóak lehetnek a történészek és a filmesek szemével. A pénzügyi források szerepe és a politikai elfogultság kérdése is terítékre került, valamint az, hogy miért nem készültek jó magyar történelmi filmek a hatvanas évek sikerei után.

A Fülke podcast vendégei arról is beszélgettek, hogy a kisebb, emberi történetek vagy a grandiózus szereplők feldolgozása érdekli-e inkább a filmkészítőket, és hogy az állami rendszer miért támogatja inkább a nagy, híres események feldolgozását. Végül a résztvevők megosztották, hogy mely történelmi személyiségekről látnának szívesen filmeket, és kikről készítenének filmet, ha minden körülmény adott lenne.

A Fülke podcast különkiadása a történelmi filmekről a HVG Podcastok műsorain keresztül érhető el, többek között a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube platformokon.