A Sátáni versek világhírű írója kíméletlenül kritizálta a Hamászt

Ha ma létrejönne egy palesztin állam, az leginkább egy Hamász vezette tálib uralomhoz hasonlítana - mondta egy interjúban Salman Rushdie indiai-brit író, aki két éve kis híján élt túl egy őt célzó iszlamista merényletet.

Salman Rushdie szerint, bár régóta támogatja egy palesztin állam létrejöttét, nem szabad elfelejtenünk, hogy a palesztinpárti diáktüntetések követeléseivel egy „fasiszta” terrorszervezetet, a Hamászt támogatják. Az író úgy véli, egy mostani palesztin állam egy Afganisztánéhoz hasonló tekintélyelvű iszlamista rezsim, Irán szatellit-állama lenne. Rushdie hangsúlyozza, hogy a tüntetőknek kerülniük kellene az antiszemitizmust, és Izrael helyett a terrorszervezetet kellene felelőssé tenniük a háborúért, hiszen „minden velük kezdődött” – utalva a Hamász október hetedikei tömegmészárlására, amikor a szervezet fegyveresei több mint ezer embert mészároltak le és több százat ejtettek túszul Dél-Izraelben.

Rushdie-t, aki a nyilvános eseményektől, így saját új könyvének bemutatójától is távol marad, két éve egy New York-i rendezvényen támadta meg egy szélsőséges iszlamista merénylő. Az írót az eseményen késsel nyakon szúrták, és a moderátort is megtámadták, de végül a nézők és a szervezők leteperték a támadót. Az indiai születésű angol író egy ideig lélegeztetőgépen volt, látását az egyik szemére elvesztette, és az egyik kezét sem tudja használni. Az Egyesült Államok még abban az évben szankciókat vetett ki egy iráni szervezetre, amit azzal vádolnak, hogy több millió dolláros vérdíjat fizettek volna Rushdie meggyilkolásáért.

Rushdie-t egyébként 1989 óta fenyegeti a halálát követelő fatva, amit a néhai Ruhollah Khomeini iráni ajatollah adott ki „A sátáni versek” című regényének megjelenése miatt, amit egyes iszlám vezetők vérlázítónak tartanak. Az író a kilencvenes évek nagy részét bujkálva töltötte.

A Gázai övezetben egyeduralommal kormányzó Hamász október hetedikei mészárlása és az azóta tartó gázai-izraeli háború újra életre keltette a régi szlogent, ami a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő terület függetlenségét hirdeti. De kinek mit jelent ez a szlogen a Gázai övezet lakosságától és függetlenedését követelőktől, a Hamászon és a palesztinpárti tüntetőkön át az izraeliekig és a világ zsidó lakosságáig?.