A magyar gazdaság teljesítménye az EU-ban

A magyar gazdaság az idei év első negyedévében jelentős növekedést mutatott az Európai Unió tagállamai között, dobogós helyezést érve el.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2024 első negyedévében 1,1 százalékkal nőtt a nyers adatok alapján, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értékét. Az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal bővült.

Európai összehasonlításban

Az uniós összehasonlításban Magyarország 1,7 százalékos növekedésével a harmadik helyen áll Litvánia és Spanyolország mögött. Az előző év utolsó negyedévében még csak a hatodik helyen álltunk, de az idei első negyedévben jelentős előnyre tettünk szert az Eurózónához és az EU-s átlaghoz képest.

Az első negyedéves adatokat az előző negyedévhez képest vizsgálva Magyarország gazdasági teljesítménye 0,8 százalékkal bővült, ami uniós kitekintésben a második helyre volt elég, hármas holtversenyben Írországgal és Lettországgal.

A kormány és elemzők véleménye

Nagy Márton szerint a fogyasztás helyreállt, a kiskereskedelmi forgalom növekedést mutat, az élelmiszer- és turisztikai szektor élénkülése mellett a beruházások is dinamikusabbá válnak, és a munkaerőpiaci aktivitás is növekszik. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára, a foglalkoztatás rekordszinten van, a reálbérek emelkednek, a fogyasztás beindult, az építőipar és a turizmus is egyre jobban teljesít.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza kiemelte, hogy a magyar növekedés nemzetközi összevetésben kiemelkedőnek számít és az élmezőnybe tartozik.

Az elemzőházak előrejelzései

Az Economx-nak nyilatkozó szakértők szerint az év eleji gazdasági adatok óvatos optimizmusra adnak okot. Az építőipar, az ipar és a kiskereskedelmi forgalom mellett a turizmus is kedvezően alakult az év elején. Az MBH szerint a gyenge első félévi teljesítmény után a harmadik negyedévben megkezdődött a gazdaság kilábalása a recesszióból, és az idei évben már 2,5 százalék feletti gazdasági bővülés várható. Az elemzés szerint az idei növekedés fő mozgatórugója az elhalasztott fogyasztás pótlása lesz, amit az érdemben helyreálló reálbérek és az EU-s forrásokból származó pénzek támogatnak.