A németek szerint kevés az esély a NATO elleni orosz támadásra

A német lakosság fele szerint valószínűtlen, hogy Oroszország megtámadja a NATO-t, és különösen Németországot, miközben a polgárok negyede inkább csökkentené Ukrajna katonai támogatását a következő évben – derül ki a legfrissebb berlini felmérésekből.

A német kormányzat újabb kihívásokkal néz szembe, hiszen a közlekedési lámpás koalíció pártjainak nem csak egymással, hanem a lakossággal is meg kell küzdeniük az ország pénzügyi helyzete miatt. A háborús készültség érdekében tett erőfeszítések sem találnak teljes támogatást a lakosság körében, mivel minden második német szerint eleve valószínűtlen, hogy Putyin lerohanja a NATO-t, ezért a haderőfejlesztést is inkább teherként élik meg.

Olaf Scholz kabinetjének júliusig kell döntenie arról, hogy mely területeken vezessenek be újabb megszorításokat 2025-ben. A legutóbbi adóbecslések alapján a szövetségi, állami és helyi önkormányzatoknak 995,2 milliárd euróból kell gazdálkodniuk a jövő évi költségvetésben, ami 21,9 milliárd euróval kevesebb, mint amit 2023 őszén terveztek. Ez újabb megszorításokat jelenthet a németek számára, miközben a kormány növelni kívánja az Ukrajnának szánt katonai segélyeket és a honvédelemre szánt központi forrásokat, ami feszültséget okoz a lakosság körében.

Az INSA felmérése szerint a német polgárok 40 százaléka szerint a Scholz-kabinetnek elsősorban Ukrajna támogatásán kellene spórolnia, nem pedig a német családokon. A Welt által idézett kutatás szerint az emberek csupán 6-9 százaléka fogadná el a megszorításokat a nyugdíjak, a családtámogatások és a gazdaságfejlesztés területén, míg 16 százalékuk szerint a védelemben és a Bundeswehrnél kellene megtakarítani a hiányzó összeget.

Egy másik felmérés szerint a németek fele irreálisnak tartja a NATO-területek elleni orosz támadást. Bár a felnőttkorú lakosság 36 százaléka valamelyest reálisnak tartja, hogy 2030-ra az orosz hadsereg megtámad egy NATO-tagállamot, csak minden ötödik polgár gondolja, hogy Németország lehet a támadás célpontja. A Bundeswehr állapotával kapcsolatban kevesen elégedettek, mindössze két százalék van meggyőződve arról, hogy a hadsereg jó pozícióban van a honvédelem szempontjából, míg 39 százalék szerint rosszul van felkészülve a feladatra. A polgári védelem terén tett kormányzati erőfeszítések is kritikát kapnak, mivel tízből nyolc német elégtelennek tartja a lakosság védelmére és gondozására vonatkozó szövetségi és állami rendelkezéseket háború esetén.