Újabb tűz a Tesla fremonti gyárában

Két riasztással járó tűz ütött ki a kaliforniai Fremontban található Tesla üzemben, amelyet három órán belül sikerült eloltani, és szerencsére sérültekről nem érkezett hír.

A tűz egy kétszintes épületben keletkezett, amelyet a helyi tűzoltóság egy kettős riasztással járó incidensként írt le, és a jelek szerint egy, a járműgyártás során használt kemencében keletkezett. A fremonti gyár a Tesla első olyan üzeme, ahol tömegesen gyártanak elektromos autókat, és itt készültek először a vállalat Model 3 szedánjai és a Model Y típusai is. A Tesla nemrég jelentette be, hogy a fremonti gyárával és a nevadai Reno melletti akkumulátorgyárával együtt már több mint 3 millió járművet gyártottak le.

A hétfői tűzeset azután következett be, hogy Elon Musk komoly elbocsátásokat hajtott végre a cégnél, összesen 601 pozíciót szüntetett meg, köztük 164-et a Fremont-i gyárban. Az elbocsátottak között volt két környezetvédelmi és biztonsági igazgató, valamint több, a biztonság, a berendezések karbantartása és a vészhelyzeti szolgáltatások területén dolgozó korábbi munkatárs is.

A gyárban korábban is többször ütött ki tűz; 2014 és 2018 között több tűzveszélyes esemény történt, 2018-ban több bel- és kültéri incidens is volt, és 2019-ben, valamint 2021-ben is tűzeseteket regisztráltak.