A fizikai erőnlét és a mentális egészség kapcsolata gyerekeknél

A gyermekkori és kamaszkori fizikai aktivitás előnyös hatással lehet a mentális egészségre, különösen az ADHD, a depresszió és a szorongás megelőzésében – állapította meg egy új tanulmány, amelyet a The New York Times ismertetett.

A kutatás során tajvani tudósok elemezték diákok testnevelési teljesítményét és mentális állapotát. Az eredmények rámutattak, hogy a jobb fizikai teljesítményt nyújtó gyerekek – mint például azok, akik jobban szerepeltek az 800 méteres futásban, a helyből távolugrásban és több felülést végeztek el – kisebb valószínűséggel mutattak mentális zavarokra utaló jeleket.

A testmozgás és a mentális egészség közötti összefüggés már korábban is ismert volt, azonban ez az első kutatás, amely nem kérdőívekre és interjúkra, hanem konkrét fizikai teljesítményre alapozva mutatott rá a kapcsolatra.

Összefoglalva, a tanulmány alátámasztja azt a feltételezést, hogy a fizikai erőnlét jelentős szerepet játszhat a gyermekkori és serdülőkori mentális problémák, így az ADHD megelőzésében. Ugyanakkor az Alfa generáció, akik 2010 és 2025 között születtek, és az első digitális nemzedék tagjai, komoly pszichológiai hátrányban vannak a túlzott technológiai eszközhasználat és a koronavírus járvány miatti karantén okozta olvasási és írási képességeik gyengülése miatt. Egy 2023-ban közzétett nemzetközi tanulmány szerint 57 ország 400 000 diákjának vizsgálata alapján 32 országból 21-ben az olvasás szintje jelentősen visszaesett 2016 és 2021 között.

A közösségi média és az okos eszközök hatása alatt álló Alfa generáció tagjai gyakran tűnnek érzéketlennek, felszínesnek és türelmetlennek, ami aggodalomra ad okot a mentális egészség szempontjából is. A gyermekkori és kamaszkori fizikai aktivitás előnyei mellett tehát fontos figyelembe venni a digitális világ kihívásait is, amelyek befolyásolhatják a fiatalok mentális állapotát és fejlődését.

Egy másik, a mentális egészséggel kapcsolatos pozitív példa Anne Hathaway színésznő, aki a The New York Timesnak adott interjúban beszélt arról, hogy ötödik éve tartja magát józan életmódhoz. Hathaway 2019-ben döntött úgy, hogy amíg a fia be nem tölti a 18. életévét, nem fog alkoholt fogyasztani. A színésznő szerint az alkoholmentes életmód egyfajta mérföldkő az életében, és úgy érzi, hogy az ivás korábban egy módja lehetett annak, hogy megbirkózzon a testével való elidegenedés érzésével és a szomatikus stresszel. Hathaway, aki nemrég töltötte be a negyvenedik életévét, az élet mérföldköveit nem a korában, hanem másban méri, és ajándéknak tekinti az élet minden szakaszát. Az alkoholmentes életmód mellett hozott döntése nem alkoholproblémákra, hanem morális okokra vezethető vissza, mivel úgy gondolta, gyermeknevelés mellett nem engedheti meg magának a másnaposság okozta kellemetlenségeket.