Meghalt Jantyik Csaba, az Operettszínház művésze

59 éves korában meghalt Jantyik Csaba, a Budapesti Operettszínház társulatának elismert tagja. A színművész hosszú betegség után hunyt el.

Az Operettszínház a Facebook-oldalán közölte a szomorú hírt, miszerint Jantyik Csaba hosszan tartó betegségével küzdve, csütörtök éjjel távozott az élők sorából. A színház saját halottjának tekinti a művészt.

Jantyik Csaba 1964. július 30-án született Békésen, és már fiatalon a színházi élet felé fordult. A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett irodalmi-drámai szakon, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, Horvai István és Kapás Dezső osztályában tanult, és 1984-ben szerzett diplomát. Pályáját a debreceni Csokonai Színházban kezdte, ahol tizennégy évet töltött el, és ahol nemcsak színészként, hanem tanárként és rendezőként is tevékenykedett.

Az Operettszínházhoz 2001-ben csatlakozott, ahol először a Muzsika hangja című musicalben Von Trapp kapitányként lépett színpadra. Az évek során számos emlékezetes szerepet játszott, többek között a Kánkán, a West Side Story, a Mária főhadnagy, a Lili bárónő, a Menyasszonytánc, az Abigél, a Szentivánéji álom, a Viktória, a Rebecca, a János vitéz és a Hegedűs a háztetőn című darabokban. Ezek mellett a Jekyll és Hyde című előadásban is megcsillogtatta tehetségét.

Jantyik Csaba művészi pályafutása során több műfajban is megmutatta tehetségét, Shakespeare-től Molière-ig és Schillerig számos klasszikus darabban alakított főszerepet. A debreceni közönség mellett a budapesti színházlátogatók is gyakran tapsolhattak neki, és számos nívódíjjal is elismerték munkásságát, köztük a Debrecen Kultúrájáért díjjal.

Színpadra lépett a Madách Színházban, az Ódry Színpadon és a Soproni Petőfi Színházban is, valamint rendezett a Spirit Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Szegedi Pinceszínházban és a Thália Színházban. Jantyik Csaba képzőművészként is tevékenykedett, és a Kortárs Galéria 1991-ben Kortárs Művészeti Díjjal tüntette ki.