Elfogyott a Lakers levegője a denveri magaslaton, James jövője bizonytalan

A Denver Nuggets hazai pályán, a Ball Arenában 108-106-ra legyőzte a Los Angeles Lakers csapatát, ezzel 4:1-re megnyerve az NBA rájátszásának első körében zajló párviadalt. LeBron James kiváló teljesítménye ellenére is elszalasztotta az esélyt, hogy aranygyűrűvel búcsúzzon, hiszen decemberben betölti a negyvenet, és a kiesés után kérdőjelek merültek fel jövőjét illetően.

A Los Angeles Lakers a denveri Ball Arenában az NBA történetének első 0:3-as állásból való fordítására készült, de a bajnok Denver Nuggets ellen nem sikerült a bravúr. Az első negyed adok-kapok párharcot hozott, ahol a hazaiak 6-3-mal kezdtek, de a Lakers hamar átvette a vezetést, végül azonban a Nuggets zárta előnnyel az első negyedet (28-24).

Kentavious Caldwell-Pope, a Nuggets dobóhátvédje megsérült, de visszatért a játékba, míg Nikola Jokics szokatlanul sok, öt labdát adott el az első félidőben. A Nuggetsnél Michael Porter Jr. és Jamal Murray voltak a legjobb pontszerzők, míg a Lakersnél Anthony Davis és LeBron James brillíroztak. A harmadik negyedben a Nuggets dominált, és 81-79-es vezetéssel fordultak az utolsó negyedre.

Az utolsó negyedben mindkét csapat mindent beleadott, és 8:30 perccel a vége előtt döntetlen volt az állás. James ekkor már 24 pontnál, 6 lepattanónál és 9 asszisztnál járt. Az epikus végjátékban 106-106-ról kezdődött az utolsó 50 másodperc, amikor Murray 3,6 másodperccel a vége előtt bedobta a középtávolit, ezzel eldöntve a párharcot.

A Nuggets és a Lakers kulcsemberei szinte végig a pályán voltak, James 44, Davis 40, Porter Jr. és Gordon 46-46, Jokics és Murray 41-41 percet töltöttek a parketten. A Nuggets így másodszor is megálljt parancsolt a Lakersnek, tavaly a főcsoport döntőjében történt ez meg.

Keleten a Boston Celtics Derrick White karriercsúcsot jelentő 38 pontjának köszönhetően 3:1-es vezetésre tett szert, míg Nyugaton az Oklahoma City Thunder 4:0-ra nyerte meg a párharcot a tartalékos New Orleans Pelicans ellen.

NBA, rájátszás, 1. kör eredményei:

Keleti főcsoport: - Miami Heat – Boston Celtics 88-102. Legjobb dobók: Adebayo 25 (17 lepattanó), Herro 19, Martin 18, illetve Derrick White 38, Tatum 20 (11 lepattanó), J. Brown 17, Jrue Holiday 11. A Celtics 3:1-re vezet a párharcban.

Nyugati főcsoport: - New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 89-97. Legjobb dobók: McCollum 20, Valanciunas 19 (13 lepattanó), Marshall 16, H. Jones 11, illetve Gilgeous-Alexander és Jal. Williams 24-24, Holmgren és Giddey 14-14, Dort 11. Az Oklahoma 4:0-ra nyerte meg a párharcot. - Denver Nuggets – Los Angeles Lakers 108-106. Legjobb dobók: Murray 32, Porter Jr. 26, Jokics 25 (20 lepattanó, 9 gólpassz), ill. James 30 (9 lepattanó, 11 assziszt, 4 labdaszerzés), Reeves 19, Davis 17 (15 lepattanó), Hachimura 15, Russell 14. A Denver 4:1-re nyerte meg a párharcot.

A Lakers kiesése után LeBron James jövője bizonytalan maradt. Az újságírók arról faggatták Jamest, hogy a hétfő hajnali volt-e pályafutása utolsó mérkőzése Lakers-mezben, de erre nem érkezett válasz. A liga bennfentesei szerint az NBA pontkirálya még hosszú évekig maradhat Kaliforniában, és a Lakers fiát, Bronny Jamest is kiválasztaná a játékosbörzén.

Jamesnek a következő szezonra 51,4 millió dolláros játékosopciója van, de szinte biztosra veszi mindenki, hogy ezzel még akkor sem fog élni a 39 éves szupersztár, ha maradna Los Angelesben. James ügynöke, Chris Paul is amondó, hogy ügyfele marad a franchisenál, és még legalább két-három évig folytatja aktív pályafutását, már csak azért is, mert rendkívül jó kapcsolatot ápol Jeanie Buss tulajdonossal.

A Lakers vezetőedzője, Darvin Ham állása is kérdéses, mivel a csapathoz közeli források szerint elégedetlenek házon belül a szakember munkájával. Többen kifogásolták Ham tevékenységét illetően, hogy Austin Reavest és D'Angelo Russellt kitette a csapat kezdő ötöséből, inkább Taurean Prince és Cam Reddish számára adott lehetőséget, amelyek végül nem bizonyultak jó döntéseknek.

A címvédő Denver Nuggets vezetőedzője, Michael Malone bízott csapatában az utolsó másodpercekben, és a Minnesota Timberwolves elleni nyugati elődöntőben folytatják a küzdelmet. A Timberwolves alapszakaszban harmadik helyezett „farkasok” váratlanul simán, 4–0-ra intézték el a három szupersztárral felálló Phoenix Suns csapatát, amellyel egyértelműen bejelentkeztek a bajnoki címre.

Az Oklahoma City Thunder mérkőzései is figyelemre méltóak, hiszen a csapat éppen az éjszaka söpörte ki a nyolcadik kiemelt New Orleans Pelicanst. Az alapszakasz legjobb edzőjének választott Mark Daigneault csapata összetartó és egységes, ami lehetővé tette számukra, hogy ilyen eredményeket érjenek el. Az Oklahoma City Thunder a következő körben a Los Angeles Clippers–Dallas Mavericks-párharc győztesével találkozik, amely jelenleg 2–2-re áll.

(Borítókép: Getty Images)