Új zselé, ami megakadályozhatja az alkohol felszívódását

A zürichi műegyetem kutatói áttörést értek el egy olyan zselé kifejlesztésében, amely segíthet megakadályozni az alkohol felszívódását a szervezetben.

A zürichi műegyetem (ETH Zurich) kutatói egy különleges zselét hoztak létre, amely akár 50 százalékkal is képes csökkenteni a véralkoholszintet, ezzel megóvva a szervezetet az alkohol okozta károktól. A zselé összetevői között megtalálható a vas, az arany, és a tejsavó. A tejsavófehérjéket felhasználva, hosszú, vékony rostszálakat állítottak elő, amelyeket sós-vizes oldószerben oldottak fel, így jött létre maga a zselé.

A kutatók szerint a zselé előnye, hogy lassan emészti meg a szervezet, így hosszabb ideig fejtheti ki a hatását. A Nature Nanotechnology folyóiratban közzétett eredmények szerint a zselé hatékonyan reagál az alkohollal, és megakadályozza a káros anyagok nagy részének felszívódását.

A zselé nemcsak a részegséget előzheti meg, hanem a szervezetet is védi az alkohol egészségkárosító hatásaitól. A BGR információi szerint, bár néhány egérkísérlet már pozitív eredményeket hozott, az embereken végzett klinikai vizsgálatok még nem kezdődtek meg. A kutatók azonban bizakodóak, és már szabadalmi kérvényt is benyújtottak a fejlesztésükre.