Brüsszel újra rácsapta az ajtót a kormányra, válaszul példátlan lépést tett Varga Mihály

A magyar kormány szándéka a határvédelmi költségekkel kapcsolatban is következetes és egyértelmű: nagyobb hozzájárulást várunk Brüsszeltől – nyilatkozta az Indexnek Varga Mihály. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy meghívta az uniós költségvetési biztost a déli határra.

Magyarország 2015 óta 1 millió illegális határátlépést hiusított meg az ország déli, schengeni határszakaszán. A migrációs nyomás egyre növekszik, csak az idei évben már 100 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a magyar határőrök. Varga Mihály szerint, miközben a migrációs válság kitörésétől tavaly decemberig több mint 1,6 milliárd eurót fordított Magyarország határvédelemre, az uniós hozzájárulás mértéke e költségekhez alig haladja meg az 1 százalékot.

A pénzügyminiszter aláhúzta, hogy Magyarország a történelme alatt számtalanszor védte Európa határait, és napjainkban az Európai Unió tagjaként teszi ugyanezt. Varga Mihály már tavaly októberben is figyelmeztetett, hogy az illegális migráció fékezésében tett erőfeszítések elismerése és az uniós hozzájárulás növelése közel 1 százalékponttal csökkentené a költségvetés hiányát.

A pénzügyminiszter decemberben levélben fordult Johannes Hahnhoz, az uniós költségvetési biztoshoz, hogy az Európai Unió nagyobb mértékben járuljon hozzá Magyarország határvédelmi költségeihez. A számítások szerint a migránsválság 2015-ös kezdete óta már 700 milliárd forintot fordított határvédelemre Magyarország, miközben az uniós hozzájárulás mértéke alig haladja meg az 1 százalékot.

Varga Mihály arra a kérdésre, hogy milyen választ kapott a korábbi levelére, úgy fogalmazott: az Európai Bizottság egyelőre nem tartja indokoltnak a költségek nagyobb arányú megtérítését, ezért is invitálta Johannes Hahnt a déli határra.

Tavaly februárban az Európai Bizottság komoly összegeket ígért a határvédelemre, és Karl Nehammer osztrák kancellár szerint az Európai Bizottság hozzájárult ahhoz, hogy újabb forrásokat adjon határvédelemre. A Politico szerint az Európai Bizottság összesen mintegy 3 milliárd eurót ígért a határvédelem fejlesztésére, ebből Bulgária 2 milliárdot igényelne a Törökországgal közös határának megerősítésére, és ezen kívül sorban áll még ugyanezért a 3 milliárdért Magyarország, Dánia, Észtország, Litvánia, Lettország és Görögország is.

Orbán Viktor miniszterelnök már 2021-ben levelet írt az Európai Bizottság elnökének, hogy az Európai Unió járuljon hozzá a határkerítés költségeihez. A kormány szerint ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban. Varga Mihály pedig a létező összes fórumon elmondta: a magyar kormány nagyobb hozzájárulást vár Brüsszeltől a határvédelmi költségekhez.