Van egy hely Európában, ahol a nők nem léphetik át a határt

Kinyílt a világ a PesTex Tavasz második napján, ahol a magyar közönség Oya Baydar török, Milo van Bokkum holland és David Machado portugál írókkal ismerkedhetett meg. Az írói világképen túl azt is megtudtuk, hogy az emberöléshez néha egy film spoilerezése is elég.

A PesText Tavasz zárónapján a Három Holló Kávézóban Oya Baydar török, Milo van Bokkum holland és David Machado portugál írók voltak a vendégek, akikkel többek között a politikai ideológiák irodalomra gyakorolt hatásáról, egy Európában található nők által nem látogatható helyről, valamint a magyarok és a portugálok hasonlóságairól esett szó.

Oya Baydar, aki fiatal korától részt vett a törökországi munkásmozgalomban és tüntetéseken, 1980-ban Németországba szökött, majd 1992-ben tért vissza Törökországba, ahol továbbra is aktív politikai szerepet vállal és népszerű íróként tevékenykedik. Baydar a rendezvényen arról beszélt, hogy a politikai hovatartozás veszélyes lehet az irodalomban, mert könnyen átcsaphat propagandába, és ő igyekszik elkerülni, hogy politikai nézetei befolyásolják az írásait.

Milo Van Bokkum, aki újságíróként és íróként is ismert, Határok – Miért ott, miért így? című könyvében a világ legfurcsább országhatárait és azok történetét mutatja be. Elmesélte, hogy Görögországban, az Athosz félszigeten található egy terület, ahol csak férfiak léphetnek be, ami az Európai Unió tagjaként különösen szokatlannak tűnik. Ezenkívül egy érdekes esetről is beszámolt az Antarktiszról, ahol két férfi egy könyv spoilerezése miatt került konfliktusba, ami végül emberöléshez vezetett.

David Machado portugál író, aki gyerekkönyvekkel szerzett hírnevet, majd felnőtteknek szóló regényeket és novellákat is publikált, az Európai Unió Irodalmi Díját is elnyerte. Machado a portugál szegfűs forradalomról beszélt, amelynek évfordulóját minden év április 25-én ünneplik, és arról, hogy a fiatal generációk már távolodnak az események emlékétől, ami aggodalomra ad okot a szélsőjobboldali mozgalmak erősödése miatt.

A PesText világirodalmi és kulturális fesztivál a magyar kulturális élet egyik üdítő színfoltja, ahol az olvasók intimebb környezetben találkozhatnak a világ különböző pontjairól érkező szerzőkkel. A rendezvény 2024. szeptember 26. és 28. között ismét megrendezésre kerül.