Vizsga előtti étkezés: mit együnk a jobb teljesítményért?

Négyszázezren vizsgáznak ezekben a napokban, hetekben, közülük 113 ezren érettségiznek, ami nem csupán egy szimpla záróvizsga, hanem egy fontos mérföldkő, életesemény. A stressz, a magas vérnyomás és az agy leblokkolása gyakori jelenség ilyenkor, de van megoldás: a helyes táplálkozás. Nem mindegy, mit eszünk vizsga előtt, hiszen a táplálék közvetlenül befolyásolja idegrendszerünket, hangulatunkat, memóriánkat és gondolkodásunkat.

Egy angliai felmérés szerint azok a diákok, akik nem reggeliztek, vagy csak alkalmanként, szignifikánsan rosszabbul teljesítettek az érettségin, mint a reggelizők. A reggeli javítja a tanulási készséget, a koncentrációt, a pontosságot, és jótékony hatással van a viselkedésre.

Húst hússal?

A nehéz, zsíros ételek, mint a disznótoros, lelassítanak, és kajakómában hagyhatnak minket a vizsga alatt. A felvágottakat érdemes kerülni, helyettük baromfit vagy halat, különösen omega-3-zsírsavakban gazdag tengeri halakat, mint a lazac vagy a szardínia érdemes fogyasztani, mivel ezek javítják a feladatmegoldó- és problémamegoldó képességet és erősítik a koncentrációt.

Van egy kézenfekvő módszer, de nem biztos, hogy jó

A cukorral vagy koffeinnel gyorsan elérhető az energiacsúcs, de ezek hatása hamar elpárolog, és mélypontra zuhanunk. A fehér liszttel készült péksütemények is csak rövid ideig tartó energiát biztosítanak. A megoldást a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyerek, péksütemények, zöldségek és gyümölcsök jelentik, mivel rostjaik miatt lassabban szívódnak fel a szénhidrátjaik.

Jöjjenek a jolly jokerek

Az étcsoki és a szőlőcukor az agystimulátorok közé tartoznak. Az étcsoki polifenol tartalma felpezsdíti a vérkeringést az agyban, csökkenti a stresszt és a szorongást. A legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládék tartósan formába hoznak. A szőlőcukor a legközvetlenebb agyserkentő szer, mivel az agy kizárólag glükózt használ, és a szőlőcukor azonnal hasznosul.

Az előző este nem számít

A vizsga előtti alvás is fontos, de az MIT két professzora szerint nem az előző éjszaka, hanem a tanulással töltött napok alvásmennyisége a meghatározó. Az átlagosan hat és fél órát alvó hallgatók osztályzata 50 százalékkal rosszabb volt, mint az átlagosan egy órával többet alvóké. Az aranyszabály: soha ne tanuld végig a vizsga előtti éjszakát.

Elfeledkeztünk valami fontosról

A víz nélkülözhetetlen az agysejtek kommunikációjához, és már 1 százalék elvesztése is rontja a szellemi képességeket és a koncentrációt. Ezért fontos, hogy elegendő vizet igyunk, és a vizsgára is vigyünk magunkkal innivalót.

Ez a nyerő vizsgastratégia

A vizsga előtti napokban a megfelelő táplálkozás mellett a megfelelő alvásmennyiség is fontos. A vizsganap reggelén egy nagy pohár vízzel vagy gyümölcsteával, gyümölcslével kezdjük a napot, majd rostos ételeket, gyümölcsöt, zöldségeket, olajos magvakat fogyasszunk. A fehérjére is szükség van, de húsból csak csirkét és halat, különösen tengeri halat érdemes enni. A tojás aminosavai, mint a tirozin, fokozzák az éberséget és a szellemi kapacitást. A cukrokkal óvatosan bánjunk, de az étcsokit és a szőlőcukrot csodafegyverként használhatjuk. A vizsgaterembe pedig vízzel a kezünkben lépjünk be.