Saját termet kaphat a Mona Lisa a Louvre-ban

A párizsi Louvre múzeum igazgatója, Laurence des Cars tervei szerint külön termet kaphat a világhírű Mona Lisa, hogy javítsák a látogatók múzeumi élményét.

A Louvre múzeum évente kilencmillió látogatót fogad, és a Leonardo da Vinci által festett Mona Lisa naponta húszezer ember által kerül megtekintésre. A múzeum vezetése ezért úgy döntött, hogy áthelyezi a képet, és már tárgyalásokat is folytat a kulturális minisztériummal a festmény új helyének kialakításáról.

Jelenleg a Mona Lisa a Louvre legnagyobb termében, a Salle des États-ban található, ahol velencei reneszánsz műalkotások és Veronese Kánai menyegzője veszi körül, amely a múzeum gyűjteményének legnagyobb méretű festménye. Az új terem kialakításával a múzeum célja, hogy kellemesebbé tegye a látogatók számára a festmény megtekintését, mivel a jelenlegi helyszínen alig férnek el a látogatók.

Laurence des Cars a France Inter televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy számukra mindig frusztráló, ha nem a lehető legjobb fogadtatásban részesítik a látogatókat, és ez a Mona Lisa esetében is így van. Az igazgató azt is hozzátette, hogy a látogatók 80 százaléka, vagyis naponta nagyjából 20 ezer ember dacolt a tömeggel, hogy megpillantsa a Mona Lisa rejtélyes mosolyát, és gyakran készítettek szelfiket a festmény előtt.

A Mona Lisa januárban két környezetvédelmi tüntető vette célba, akik „egészséges és fenntartható élelmiszereket” követelve levest dobáltak a képmásra. A festmény, amely golyóálló üveg mögött volt, nem sérült meg.