Az egészségügyi rendszer kihívásai és a kis kórházak problémái

Az egészségügyi rendszer számos kihívással néz szembe, mint például a várólisták csökkentése és a növekvő betegforgalom kezelése, miközben az infláció miatt növekednek a költségek – mondta Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. A kis kórházak betegbiztonsági szempontból a legrosszabbak, mivel a nagyobb esetszámokkal dolgozó intézményeknél alacsonyabb a szövődmények száma, ezért szükség van a centralizációra.

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára, Takács Péter a VG-nek nyilatkozva elmondta, hogy a kormányzati ciklus elején három prioritást jelöltek ki: az egészségben eltöltött évek számának növelése, a lakóhelyközeli ellátások minőségének és megerősítésének biztosítása, valamint a járványügyi helyzetben tapasztalt szervezettség fenntartása és fejlesztése. Az államtitkár szerint az egészségügyi rendszernek egyszerre kell kezelnie a várólisták csökkentését és a nagyobb betegforgalmat, miközben a magas infláció miatt másfélszeresére nőttek a költségek, amit a finanszírozási rendszer nehezen képes lekövetni.

Takács hozzátette, hogy a Pénzügyminisztériummal közösen dolgoznak egy olyan megoldáson, amely lehetővé teszi a folyamatos árkövetést a "boldog békeidők" beköszöntével. Az államtitkár kiemelte, hogy a kis kórházak betegbiztonsági szempontból a legrosszabbak, mivel a nagyobb esetszámokkal dolgozó intézményeknél alacsonyabb a szövődmények száma. Ezért szükség van a centralizációra, ahol a tömeges igényeket – mint a belgyógyászat, egynapos sebészet, tartós ápolás, járóbeteg-ellátás – a kis kórházaknál hagyják, míg a kockázatosabb, nagy műtéteket centrumokba szervezik.

A kórházak adósságállományáról is beszélt Takács, megjegyezve, hogy február végével az összes adósság 105 milliárd forint volt, amiből 64 milliárd forint tavaly keletkezett. Az államtitkár szerint a kórházvezetők tehetetlenek a gyógyszerköltségek emelkedése miatt, amely 2019-hez képest 61 milliárdról 124 milliárd forintra nőtt, miközben a gyógyszerek mennyisége alig változott.