Standard and Poor's jelentése Magyarországról

A Standard and Poor's hitelminősítő stabil kilátással továbbra is befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot, ami a Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a magyar gazdaság biztos alapjait tükrözi.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében reagált a Standard and Poor's hitelminősítő legújabb döntésére, amely megerősítette Magyarország „BBB mínusz” kategóriájú adósság-besorolását, és annak stabil kilátásán sem módosított. A jelentés szerint Magyarország iránti bizalom töretlen, és a jelentős hitelminősítők, így a Moody's és a Fitch Ratings mellett a Standard and Poor's is befektetésre ajánlott kategóriába sorolja a magyar államadósságot.

A minisztérium kiemelte, hogy a nemzetközi pénzpiacokon Magyarország megítélése kedvező, amit a sikeres kötvényaukciók és a külföldi működőtőke-befektetések folyamatos beáramlása is alátámaszt. Ezen befektetések között szerepelnek a legnagyobb német autógyártó cégek, valamint a kínai BYD elektromos autógyártó, amely az unióban elsőként Magyarországon kezdi meg elektromos autóinak gyártását.

A közlemény szerint a magyar állampapírok népszerűsége magas, a lakossági állampapírok állománya március végén új rekordon, több mint 10.760 milliárd forinton zárt. A kormány elkötelezett a költségvetési hiány és az államadósság csökkentése mellett, az ikerdeficit megszűnt, és a külkereskedelmi mérleg folyamatosan javul. A magyar gazdaság stabil alapokon áll, 2010 óta 1 millió új munkahely jött létre, a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4,7 millió főt, míg a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van.

A minisztérium szerint a kormány hatékony intézkedései visszaszorították a háború és a brüsszeli szankciók okozta inflációt, ennek eredményeképpen a reálbérek dinamikusan nőnek, és a kiskereskedelmi forgalom helyreállása megkezdődött. 2024 első két hónapjában a kiskereskedelmi forgalom januárban 0,6 százalékkal, februárban pedig 1,1 százalékkal bővült.

A Standard and Poor's szerint azonban 2024-ben az ország költségvetési helyzetére komoly nyomást gyakorolnak a magas kamatok, a várttól elmaradó áfabevételek és a büdzsén kívüli tényezők, de 2025-től beindulhat a konszolidáció, amelyet a gazdasági fellendülés, az alacsonyabb hitelköltségek és energiaszámlák is segíthetnek. A hitelminősítő 2022-re 2,2 százalékos növekedést vár, amelyben része lesz a belső kereslet erősödésének, amely a második félévben, a kamatok csökkenésével és a reálbérek növekedésével vesz igazán komoly lendületet. A GDP 2024-ben 2,5 százalékkal, 2025-ben pedig 4,1 százalékkal várhatóan növekedni fog, míg a Standard and Poor's 2025-re 3,1, 2026-ra 2,9, 2027-re pedig 2,5 százalékos bővüléssel számol.

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy Magyarország fejlettsége 2030-ra elérje az Európai Unió fejlettségi átlagának 90 százalékát, és ennek érdekében dolgozta ki a kormány új versenyképességi stratégiáját. Az S&P szerint azonban a 2027-ig tartó időszakra átlagosan 4,2 százalékos hiánnyal számolnak, ezen belül idén 5,2, jövőre 4,2, 2026-ban 3,7, 2027-ben pedig 3,3 százalékos lehet a deficit. Az államadósság sem csökkent 75 százalék alá, ami az EU elvárása szerint a GDP 60 százaléka lenne.