Így látták a diákok az idei matekérettségit

A 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakában a diákok kedden a matematikai tudásukat mutathatták be, és a vizsga után megosztották véleményüket az idei feladatsorról.

A hétfői magyarnyelv- és irodalomvizsgát követően kedden került sor a matematikaérettségire, amely idén több változást is hozott a korábbi évekhez képest. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása alapján középszinten 69 047, emelt szinten pedig 6616 diák érettségizett ebből a tantárgyból.

A matekérettségi két részből állt, ahol az első, könnyebb feladatsorra 45 perc, a második, nehezebb részre pedig 135 perc állt rendelkezésre. Az első részben tizenkét rövid feladatot kellett megoldaniuk a diákoknak.

Anna, egy kaposvári gimnázium diákja és Lídia, egy közgazdasági technikumban végzett diák egyaránt úgy vélték, hogy az első rész feladatai vállalhatóak voltak, sőt, egy nyolcadikos is megoldhatta volna azokat.

A második részben a diákok szerint lehetőség volt jó pontszám elérésére még akkor is, ha nem sikerült minden feladatot teljesen megoldani. Anna és Lídia azonban hiányolták a várt gazdasági számításokat. Mindketten a 17-es, szolnoki habos islerről és a 18-as elektromos autókról szóló feladatokat választották, de az utóbbit nehezen értelmezhetőnek találták.

Egy veszprémi diák szerint a vizsgán rutinfeladatokat kaptak, amelyek várhatóak voltak. Az első részben néhány feladat nehezen megoldhatónak tűnt számára, de a második részben a 16-os és a 18-as feladatokat könnyűnek ítélte meg.

Egy budapesti gimnázium tanulója, aki angolul tette le az érettségit, könnyebbnek érezte az idei feladatsort a korábbiakhoz képest. Megjegyezte, hogy a vizsgán nem volt olyan feladat, amit ne gyakoroltak volna az órán, és úgy vélte, hogy jól sikerültek a számításai.