Zajból a zöldbe: életminőség és kihívások az agglomerációban

Bár a június 9-i helyi önkormányzati választások közeledtével a legtöbb szempár Budapestre szegeződik, az agglomerációban élők életminősége és a kihívások, amelyekkel szembenéznek, szintén fontos kérdések. Három agglomerációs polgármester, Csőzik László (Érd), Elek Sándor (Törökbálint) és Wittinghof Tamás (Budaörs) nyilatkozatai alapján járjuk körül az aktuális ügyeket, beleértve a megoldandó feladatokat és kezelendő problémákat.

Az agglomerációra továbbra is vonzó célpontként tekintenek azok, akik a főváros zajától menekülve zöldövezetbe költöznének. Azonban ezek a települések is számos nehézséggel, feladattal és kihívással néznek szembe. A három polgármesterrel folytatott beszélgetés során a közszolgáltatások hozzáférhetőségéről és minőségéről, az infrastrukturális fejlesztésekről, valamint a vállalati beruházások lehetőségéről esett szó.

A túlnépesedés határán

Továbbra is tömegek hagyják el a fővárost az agglomeráció irányába. Csőzik László szerint Érd már "túltelt", ahol a lakosság 20 év alatt 20 százalékkal nőtt, és a város képtelen lépést tartani az infrastruktúra fejlesztésével, valamint a közszolgáltatások terén is gondok vannak. Elek Sándor elmondása szerint Törökbálint már 2014-ben kitette a "megtelt" táblát, és azóta nem jelöltek ki új beépítésre szánt területeket, ami a lakosságszám mérsékelt növekedésében is megmutatkozik. Wittinghof Tamás szerint Budaörsön az infrastruktúra és a közszolgáltatások képesek kiszolgálni a lakosságot, és a város a legfejlettebb város címet is elnyerte 2024-ben.

Mire elég öt év – és mire nem?

Az elmúlt öt évben Érd a Modern Városok Program keretében közel 49 milliárd forintot használhatott fel fejlesztésekre, míg Törökbálint a zöldfelületek fejlesztésére és az intézmények felújítására összpontosított. Budaörsön a szennyvíztisztítás és az infrastruktúra fejlesztése volt a fő cél, de a város 15 milliárd forintot veszített el szolidaritási hozzájárulás címén.

Csak az értékteremtő beruházásoknak van, lesz helye

Érd az akkuüzemeket kitiltotta a városból, és az iparűzési adóbevétel növelése érdekében logisztikai park kiépítését tervezi. Törökbálint a magas hozzáadott értéket képviselő cégek befogadására törekszik. Budaörs a helyi gazdaságfejlesztési filozófiáját a cégekkel való harmonikus együttműködésre alapozza.

(Borítókép: Törökbálint. Fotó: Jászai Csaba / MTI)