Árplafon a döner kebabokra?

A német Baloldal (Die Linke) párt javaslatot nyújtott be az árplafon bevezetésére a döner kebabokra, válaszul az infláció miatt emelkedő árakra, ami komoly társadalmi vitát váltott ki Németországban.

Németországban a döner kebab árának emelkedése jelentős társadalmi vitát váltott ki, ami arra ösztönözte a politikusokat, hogy kormányzati beavatkozást fontolgassanak az árstabilizáció érdekében. A Baloldal (Die Linke) párt a legaktívabb szereplők között van, amely egy parlamenti javaslatával árplafont vezetne be az ételre, hasonlóan a magas lakbérre már alkalmazott intézkedésekhez.

A párt által javasolt árplafon 4,90 euró lenne, míg a fiatalok és az alacsony jövedelműek számára 2,90 eurós kedvezményes árat képzelnek el. Ezenfelül napi döner utalványok kiadását is javasolják minden háztartás számára. A kebab népszerűségét és gazdasági jelentőségét jól mutatja, hogy Németországban évente mintegy 7 milliárd eurós forgalmat generál. A Baloldal párt becslése szerint az országban fogyasztott évi 1,3 milliárd döner támogatása körülbelül 4 milliárd euróba kerülne.

Olaf Scholz kancellár és más politikusok is nyilvánosan foglalkoztak a kérdéssel, hangsúlyozva az inflációval kapcsolatos aggodalmakat és az Európai Központi Bank inflációcsökkentő erőfeszítéseit. Scholz szerint az árszabályozás nem megvalósítható a szabad piacgazdaság keretein belül. A kancellár nemrégiben kijelentette, hogy az EU megállapodott arról, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket 90 százalékban Ukrajna védelmi szükségleteire fordítsák, ami évente több milliárd eurót jelent. Az erről szóló megállapodás jelenleg az összehangolás végső szakaszában van, és mintegy 260 milliárd eurónyi orosz jegybanki pénzt fagyasztottak be a nyugaton, amelynek nagy részét, mintegy 210 milliárd eurót, az Európai Unióban tartják.

A közbeszéd részeként Hanna Steinmüller, a Zöldek képviselője is megszólalt, felhívva a figyelmet arra, hogy ez a kérdés különösen fontos a fiatalabb generációk számára. Az emberek közötti beszélgetések során gyakran előkerülő "dönerinfláció" fogalma azt mutatja, hogy ez nem csupán gazdasági, hanem társadalmi jelenség is.

A döner kebab drágulását okozó tényezők között említik a bérleti díjak, energia- és élelmiszerárak növekedését. Egyes városokban már 10 euró felett van az ára, míg két éve 4 euróért árulták.