Tüntetés a Belügyminisztériumnál Magyar Péter vezetésével

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke szervezett tüntetést a Belügyminisztérium elé péntek estére a "Védjük meg a gyermekeinket az újabb pedofil bűncselekményekről! Vállalják a politikai felelősséget!" jelszóval.

A demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekvédelem helyzetére, és követelik a gyermekvédelmi rendszer reformját, a finanszírozás növelését, valamint a gyermekvédelmi intézmények vezetőinek felelősségre vonását az esetleges visszaélések eltussolása miatt. A tüntetők Pintér Sándor belügyminiszter és az Orbán-kormány távozását is követelik.

A tüntetésen Szilágyi Kitti, az Országos Közös Akarat képviselője is felszólalt, aki szerint a gyermekvédelmi rendszert kizsigerelték, a szakembereket megalázzák minden nap, és a kormány képtelen ellátni a feladatait, valamint megvédeni a gyerekeinket. Szilágyi hangsúlyozta, hogy egy országnak, egy nemzetnek feladata megvédeni a gyerekeket, mert ez a megmaradásának és fejlődésének alapvető kritériuma, és aki ezt nem képes megérteni vagy nem akarja, az veszélyezteti közös hazánk jövőjét.

Magyar Péter korábban is szervezett már demonstrációkat; először március 15-én tartott egy zászlóbontó tüntetést, március 26-án is utcára hívta az embereket, és legutóbb április 6-án szervezett megmozdulást a Kossuth Lajos téren. Az aktuális tüntetésen ezrek gyűltek össze Magyar Péter felhívására, ami mutatja a társadalmi mozgósító erőt és a gyermekvédelem iránti elkötelezettséget.

Az elmúlt hónapokban a magyar belpolitika szokatlanul felpezsdült, amihez hozzájárult a kegyelmi botrány, Novák Katalin volt köztársasági elnök és Varga Judit volt igazságügyi miniszter lemondása. Ezt követően Magyar Péter, Varga volt férje, jelentős változásokat hozott a politikai életbe. Szembefordult a Fidesszel, kényes hangfelvételeket tett közzé, megalapította a Tisza Pártot, több nagyszabású tüntetést szervezett, és országjárásba kezdett, hogy indulhassanak az Európai Parlamenti választásokon is, amire rekordgyorsasággal, néhány óra alatt gyűjtötték össze a szükséges 20 ezer aláírást.

A tüntetésen Magyar Péter a gyermekvédelmi rendszer hibáinak felszámolását és a szakemberek béremelését ígérte, amennyiben felhatalmazást kapnak a választóktól. A politikus szerint Pintér Sándor belügyminiszternek azonnali hatállyal le kellene mondania, mivel felelős minden gyermekért, és a rá rótt feladatok túlterhelik.

A tüntetés előtt a helyszínen már jóval az esemény hivatalos kezdete előtt megjelentek a résztvevők, és a környező utcákban számos rendőrautó parkolt, jelezve a nagyfokú készültséget. A téren egyre több tüntető gyűlt össze, és a hangulatot hazai előadók, köztük Azahriah dalai is fokozták, amelyek a hangszórókból csendültek fel. A tömeg békés maradt, türelmesen várva az esemény kezdetét, sokan zászlókat és plakátokat hoztak magukkal, és volt, aki még a kutyájára is a nemzeti színekben pompázó nyakkendőt adott.

Magyar Péter a tüntetésen kritizálta a kormányt, amiért szerinte hetedszerre is belerúgtak a bicskei áldozatokba, amikor nyilvánosságra hozták a kártérítés részleteit: a Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság több mint 150 millió forintot fizetett ki kilenc főnek a bicskei gyermekotthonban történt molesztálás ügyében.