Németországban kokainnal teli banános dobozokat találtak

Német üzletekbe szállított banános dobozokban összesen 223 kilogramm kokaint fedeztek fel Berlin és Brandenburg tartományokban, a lefoglalt kábítószer piaci értéke akár 15 millió euró is lehet.

A berlin-brandenburgi vám- és pénzügyőrség szóvivője, Christian Lanninger pénteki közleménye szerint a drogfogás a helyi boltokban történt, ahol a banános kartonokban rejtőzködő kokaint csütörtökön észlelték. A kábítószert a gyümölcsök közé rejtve találták meg, és a hatóságok már pénteken megsemmisítették azt.

A Märkische Allgemeine Zeitungnak nyilatkozva a szóvivő kiemelte, hogy a kokain feketepiaci ára grammonként 50-80 euró között mozog, így a lefoglalt mennyiség jelentős értéket képvisel.

Jelenleg még nem tisztázott, hogy a kokain pontosan honnan származik. Általában Dél-Amerikából származó kokain Közép-Amerikát érintve, konténerekben érkezik Európába, gyakran Antwerpen vagy Rotterdam kikötőin keresztül. Ez a hosszú útvonal ellenére sem növeli jelentősen a banán árát, ami továbbra is viszonylag olcsónak számít a piacon.