Hétvégi olvasnivalók tankokról és tankolásról

Jó reggelt és jó hétvégét! Megint egy jó nagy kupac cikkel jövünk, a héten megjelent nagyobb anyagainkkal. Tessék beosztani, mert hétfőn jön a következő hírlevél!

Kampányolás

Kompromisszumok, hátbaszúrások és lefutott meccsek jellemzik Budapest önkormányzati választások előtti hangulatát. A fővárosi és kerületi indulókról szóló összefoglalónk mellett V. Naszályi Márta I. kerületi polgármesterrel készült interjúnkban arról esik szó, hogyan lehet kormánypárti többséggel szemben irányítani egy kerületet. A Határ útnál járókelők véleményét kérdeztük a kormánypárt új plakátkampányáról, Kósa Lajos pedig Magyar Péterről nyilatkozott. Orbán Viktor a CPAC-en tartott előadást, míg Magyar Péter egy gyermekvédelmi tüntetésen szónokolt. A Lokálpatriotizmus-turizmus keretében Hunwald György erzsébetvárosi szervezetével a Szolidaritás is indít polgármesterjelöltet, több kerületben is. A Magyar Nemzet publicisztikájában Rogán Antal példáját hozzák fel a nemzeti érzelmű emberek és baloldaliak összefogására.

Strasbourg stresszben

Molnár Kristóf cikke Deutsch Tamás fideszes listavezetővel való találkozásáról szól, aki azt állítja, hogy nem igaz, hogy nem nyilatkozna újságíróknak. Dobrev Klára a Kutyapárthoz való viszonyáról és Magyar Péter felbukkanásáról beszélt. Kristóf a volt belga miniszterelnökkel, Guy Verhofstadt-tal faggatta az EP-képviselőt a szélsőjobboldali konferenciáról, aki szerint a magyarországi tüntetések reményt adnak a rendszer leváltására.

Zsinatolás

Balog Zoltán egy lelkész mentéséről beszélt bizalmas körben, és Kónya Endre kegyelmi kérvénye mögött is több református lelkész áll. A zsinaton döntöttek arról, hogy Balog maradhat püspök és irányíthatja tovább egyházmegyéjét. A reformátusok új vezetője hálát adott Balog lelkészi elnökségéért, míg a kirúgott kántor a megfélemlítés országáról beszélt.

Tankolás és bankolás

Az állam pénzügyi helyzete aggasztó, a reptér megvásárlása pedig tovább rontja a helyzetet. A kormány az üzemanyagárak csökkentésére szólította fel a kereskedőket, még akkor is, ha ez veszteséges lehet számukra.

Tankok és csapdák

Az amerikai támogatásnak köszönhetően az ukránok megállíthatják az oroszokat, de nagy ellentámadásra nem számíthatunk. Putyin a tárgyalások nyitottságát hangsúlyozza, miközben a nyugati koalíciót bomlasztja. A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský a 444-en megjelent cikkében figyelmeztet, hogy Oroszország győzelme esetén a tankok nem állnak meg a határoknál, és nem tekinti a magyar kormányt szövetségesnek. Örményország enged az azeri zsarolásnak, de sokan újabb háborúra számítanak. Az Egyesült Államok Nigerben drónbázist épített, amely stratégiai győzelmet jelent Oroszország számára a száheli övezetben.

Labdák és pályák

Tállai Mezőkövesdje búcsúzik az NB I.-től, közpénzmilliárdokkal kitömve, a tao-támogatások egyik legnagyobb nyerteseiként. Az Újpest-szurkolók a Gazprom nevével a mellén, véres mezben kényszerítették a Fradi játékát.

Könyv és kütyü

Konok Veronika, az ELTE TTK-n futó Alfa Generáció Labor vezetőjével készült interjúnkban a gyerekek kognitív képességeire gyakorolt mobilozás hatásáról esik szó. Kemény Lili Nem című regényében személyes és közösségi kudarcokról, kapcsolatokról és az SZFE-s egyetemfoglalásról ír. A Qubit egy másik SZFE-s visszaemlékezésről számolt be, amely az ország legkisebb egyetemének modellváltás elleni küzdelméről szól, Upor László, az utolsó megválasztott rektor tollából.