Jó híreket kaptak a gazdák Brüsszelből

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az Európai Parlament jóváhagyta a Közös Agrárpolitika egyszerűsítését, amely a gazdálkodók terheit hivatott csökkenteni.

Az európai gazdatüntetések nyomán az Európai Parlament elfogadta a Közös Agrárpolitika (KAP) egyszerűsítésére irányuló javaslatokat, amelyek célja a gazdálkodók terheinek mérséklése. Az Agrárminisztérium (AM) kiemelte, hogy Magyarország számos tehercsökkentő javaslatot tett, amelyek csökkentik a mezőgazdasági termelőket sújtó termeléskorlátozó és adminisztratív kötelezettségeket.

A KAP Stratégiai Tervek első évének tapasztalatai és az uniós gazdatársadalom elégedetlensége rávilágítottak arra, hogy szükség van a stratégiák hatékonyabb megvalósításához szükséges kiigazításokra. Az MTI által idézett közlemény szerint a szabályozás felülvizsgálata és egyszerűsítése lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy a támogatási rendszereiket a mezőgazdasági termelők valós igényeihez igazítsák, ezzel növelve a gazdálkodási tevékenységek rugalmasságát.

Az Európai Parlament döntése értelmében a tagállamok már a 2024-es kérelmezési időszakban módosíthatják szabályaikat, hogy azok nagyobb mozgásteret biztosítsanak a gazdálkodók számára a termelési gyakorlataik megvalósításához. Magyarország korábban többször is hangot adott javaslatainak, és a döntés nyomán mostantól érvényesítheti azokat az idei évtől kezdődően.

Az Agrárminisztérium szerint jelentős eredmény, hogy a magyar javaslatok közül több is elfogadásra került. Ilyen például a kisgazdaságokat sújtó aránytalan ellenőrzések és szankciók kivezetése két éven belül, valamint a parlagoltatás kötelező támogatási feltételek közül való kivezetése, miközben az önként vállalók számára továbbra is támogatott lehetőségként megmarad.

A könnyítéseket részletező szakmai tájékoztató anyag az Agrárminisztérium tematikus weboldalán érhető el.