A Nyugat-Antarktisz jégtakarójának jövője

Egy új kutatás eredményei szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása megelőzhető a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány szerint a nyugat-antarktiszi jégtakaró olvadása akár 5 méterrel is képes lenne megemelni a globális tengerszintet. A tudósok kiemelik, hogy fontos megérteni, elolvadhatnak-e a jégtakaró ma még stabilnak tűnő részei, és az olvadás üteme hogyan befolyásolja a tengerszint-emelkedést.

A kutatás során a nyugat-antarktiszi Siple Coast régiót vizsgálták, ahol a jégfolyók a Ross-tengerbe ömlenek, de a Ross-jégself lassítja azok tengerbe jutását. A Ross-jégself alatti hideg óceánvíznek köszönhetően az alja alig olvad, ami hozzájárul a jégtakaró stabilitásához. A kutatók szerint a jégtakaró hétezer éve több száz kilométerrel húzódott vissza az olvadás miatt, de az utóbbi kétezer évben ismét megerősödött.

A nemzetközi kutatócsoport, amely ausztrál tudósokat és a NASA sugárhajtómű-laboratóriumának (JPL) munkatársait is magában foglal, számítógépes modellszimulációkkal vizsgálta a jégtakaró visszahúzódását és előretörését. Dan Lowry, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás célja az volt, hogy feltárják a múltban történteket, hogy jobban megjósolhassák a jövőbeni eseményeket.

A kutatók megállapították, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró viselkedésének elsődleges mozgatórugója a víz keveredése a tenger mélyén van. A sót tartalmazó sűrű, hideg víz keveredése az óceán mélyével védi a jégtakarót a melegebb óceánvíztől. A jégtakaró méretének csökkenésével a földköpeny terhelése is csökken, ami elősegíti a földkéreg lassú felemelkedését és a jégtakaró megerősödését.

A tanulmány szerzői szerint a jégtakaró visszahúzódását és előrenyomulását az óceán hőmérsékletének változása és a földkéreg reagálása magyarázza. A jégtakaró, az óceán és a földkéreg kölcsönhatásban vannak, és befolyásolják egymást.

Egy másik kutatás szerint a Nyugat-Antarktisz Amundsen-tenger partvidékén a jégtáblák alatti tengerüregek vize már meleg, ezért ott a jég olvad, és további olvadása elkerülhetetlen. Lowry azonban úgy véli, hogy a nyugat-antarktiszi jégtakaró a Siple Coast régióban még megmenthető. A tudós szerint a modellezés segített megérteni a múltbeli változásokat, és ha sikerül megállítani az óceán felmelegedését a párizsi megállapodás célkitűzéseinek megfelelően, akkor elkerülhető a jégtakaró összeomlása.