Orbán Viktornak is üzennek Ilaria Salis jelölésével az olasz baloldali pártok

Már két olasz párt is támogatja az antifa-per elsőrendű vádlottját, Ilaria Salist az EP-választáson, aki így esélyt kapna a magyar börtönből való szabadulásra. Az olasz Vörös-Zöld Szövetség (AVS) és a Hatalmat a népnek! (PaP) pártok állnak ki mellette, amely jelölés nemcsak politikai üzenet, hanem a vádlott szabadságáért folytatott küzdelem is.

Az olasz baloldali pártok, az AVS és a PaP, Ilaria Salis jelölésével üzennek Orbán Viktornak. Az AVS már korábban bejelentette, hogy Salist indítják az európai parlamenti választásokon, amit többen bíráltak az olasz politikában. Azt állították, hogy a döntés inkább a párt népszerűségét szolgálja, mintsem a vádlott segítését.

A PaP szóvivője, Giuliano Granato a La Presse olasz lapnak nyilatkozva elmondta, hogy először Salis édesapjával egyeztettek, aki beleegyezett és támogatja a döntést. Granato hozzátette, hogy bár nem értenek egyet az AVS-sel mindenben, de csak így tudnak küzdeni Salis szabadságáért.

A PaP honlapján közzétett írásukban kiemelték, hogy Olaszországban is problémásak a börtönkörülmények, és Salis megfelelő személy lehet arra, hogy a magyar soros elnökség alatt ez ellen is harcoljon. Azt állítják, hogy Salis az Európai Parlamentben extra hangot adhatna az olasz dolgozó osztályoknak és az emberi jogok iránt elkötelezetteknek.

Az AVS kampányképet is készített Salisról, azzal a felhívással, hogy szavazzanak rá, mivel a párt korábban nem érte el a választási küszöböt.

Ilaria Salis és egy német női vádlott nem ismerte be a vádakat, így tárgyalásra kerül az ügyük. A másodrendű német férfi vádlott beismerte a bűncselekményt, és a Fővárosi Törvényszék három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint öt évre kiutasította Magyarországról. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel az ügyészség súlyosbításért, a vádlott pedig enyhítésért fellebbezett.

Az EP-választásig még öt hét van hátra, és addig a Fővárosi Törvényszéken újabb tárgyalást tartanak az ügyben, ahol Salist ismét a bv. kommandósai kísérik, és a német férfi ügyében az ítélőtábla hoz majd jogerős döntést.

Az olasz politikai színtéren más jelentős fejlemények is történtek, Antonio Tajani, az Európai Néppárt (EPP) tagja és a Forza Italia elnöke kijelentette, hogy pártja nyitott lenne egy szövetségre az Európai Konzervatívok és Reformerekkel (ECR), amelynek tagja a Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni pártja, valamint az Orbán Viktor vezette Fidesz is. Tajani hangsúlyozta, hogy teljes bizalma van Meloni miniszterelnökben, aki az ECR elnöke is egyben, és bejelentette, hogy az EP-választáson is elindul, bár az európai parlamentbe nem tervez beülni. Az egyetlen politikai erő, amellyel Tajani szerint nem hajlandók szövetséget kötni, az az Alternatíva Németországért (AfD) párt, mivel értékeik nem egyeznek.

Miközben az olasz politikai események zajlanak, a magyar politikai színtér is mozgalmas. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója szerint jól eső érzés lenne látni pár ellenzéki pártot kiesni az Európai Parlamentből. Ez a kijelentés a közelgő európai parlamenti választások és a magyar-kínai kapcsolatok kontextusában érdekes, különösen, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán Viktor meghívására látogat Magyarországra.