Házasságon belüli erőszak Indiában: bírói döntés keltett felháborodást

Egy indiai nő vádja, miszerint férje szexuális aktusra kényszerítette, elutasításra került a bíróságon, mivel az indiai jogrendszer nem tekinti bűncselekménynek a házastársi nemi erőszakot, ha a feleség elmúlt 18 éves.

A Madhya Prades Legfelsőbb Bíróságának döntése szerint a nő arról számolt be a rendőrségnek, hogy férje "természetellenes szexre" kényszerítette őt röviddel a házasságkötésük után 2019-ben. A nő azt állította, hogy a férje fenyegette őt válással, ha beszél az esetről, de végül az anyja bátorítására feljelentést tett. A férj ügyvédje szerint a házastársak közötti "természetellenes szex" nem minősül bűncselekménynek.

Gurpal Singh Ahluwalia bíró az ítélet meghozatalakor kiemelte, hogy Indiában a házasságon belüli nemi erőszak mentességet élvez, ha a feleség 15 évnél idősebb, és így a beleegyezése nem releváns. A bíró megjegyzései felvetik a kérdést, hogy az indiai társadalom hogyan kezeli a nőket, akiket a patriarchális rendszerben gyakran ér erőszak és diszkrimináció.

A jogi aktivisták évek óta küzdenek a törvény megváltoztatásáért, de ellenállásba ütköznek a konzervatívok részéről, akik szerint az állami beavatkozás veszélyeztetheti a házasság intézményét Indiában. A Delhi Felsőbíróság 2022-ben megosztott ítéletet hozott, ami az ügyvédeket a Legfelsőbb Bírósághoz való fellebbezésre késztette.

Bár az ország tett lépéseket a nők védelmében, a házasságon belüli nemi erőszak bűncselekménnyé nyilvánításának elutasítása miatt a nők továbbra is védtelenek maradnak ebben a kérdésben. Indira Jaising ügyvéd arra szólította fel a bíróságokat, hogy sürgősen foglalkozzanak ezzel a problémával.

Az áldozatoknak vannak lehetőségeik, például távoltartási végzést kérhetnek, vagy feljelenthetik a férjüket családon belüli erőszak miatt, de sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel. Egy 2022-es tanulmány szerint a rendőrség gyakran figyelmen kívül hagyja a házas nők feljelentéseit.