Újabb magyar világsiker!

Meghívták Csáki László animációs dokumentumfilmjét, a Kék Pelikant a világelső Annecy Fesztivál rangos versenyébe. A film, mely a 90-es évek csibészeinek történetét dolgozza fel humoros és nosztalgikus hangvételben, már 10000 nézőt vonzott a mozikba, és az alkotók egy friss videót is közzétettek a készítés folyamatáról.

Csáki László, a többszörös díjnyertes író-rendező, évekig készített interjúkat azokkal, akik hamisított vonatjegyekkel utaztak Nyugatra a kilencvenes években. A Kék Pelikan az ő történeteiket meséli el, humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemekkel, valamint korabeli magyar slágerekkel fűszerezve, animációs dokumentumfilm formájában.

A film szereplői között valós személyek és ismert színészek is helyet kapnak, mint például Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit. A zenei aláfestést neves magyar zenekarok biztosítják, többek között a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz, valamint a Hiperkarma.

Csáki László elmondása szerint az Annecy Fesztivál az első olyan animációs fesztivál, ahova a Kék Pelikant meghívták, és örömét fejezte ki, hogy a dokumentumfilmként is megmérettetik a nagy presztízsű fesztiválon.

A Kék Pelikan producerei Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós, operatőre Horváth Árpád, vágója Szabó Dániel, zeneszerzői Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A film az Umbrella Entertainment produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával, Temple Réka koproducer szakmai támogatásával és a Cinemon Entertainment gyártásában készült.

A hazai mozikban a JUNO11 Distribution forgalmazásában látható film következő budapesti közönségtalálkozóját május 1-jén tartják a Toldi Moziban, ahol Csáki László mellett Juhász Anna irodalmár és Gerlóczy Márton író is részt vesz, és a film készítésének kulisszatitkairól, valamint a korszak irodalmáról is beszélgetnek.

Az Annecy Fesztivál június 9-15. között kerül megrendezésre, ahol az animációs szakma jeles képviselői vesznek részt.