Barcelonától Liverpoolig irigykedve figyelik a német alvóváros csodáját

A Bayer Leverkusen történetének első bajnoki címét már elhódította, és a Bundesliga utolsó négy fordulójában olyan történelmi teljesítményt is véghezvihet, amelyre korábban még egyetlen német csapat sem volt képes. Xabi Alonso érkezése óta a klubvitrin tartalma akár négyszeresére is bővülhet, ami a futballvilágban széles körben vált figyelemreméltóvá.

A Bayer Leverkusen már öt fordulóval a szezon vége előtt bebiztosította az első Bundesliga-aranyát, a Werder Bremen elleni hazai diadallal (5–0). A csapat veretlenségi sorozata zsinórban 44 meccset számlál, köztük 30 bajnokit. A liga 1963-as létrejöttét követően még sosem koronáztak bajnokká veretlen csapatot, de a Leverkusen négy hátralévő mérkőzésével – Stuttgart, Frankfurt, Bochum és Augsburg ellen – ezt a bravúrt is megcélozza.

Xabi Alonso a csapatot rövid idő alatt formálta meg a képére, és vezette a Bundesliga csúcsára, miközben a csapat korábban kieső helyen állt. A The Analyst kiemeli Alonso adaptációs képességét, aki alig nyolc hónap alatt, két átigazolási időszak alatt érte el a sikert.

A Leverkusen játékstílusa jelentősen megváltozott Alonso érkezése óta. A csapat letámadásban és átmenetekben mutatott fejlődése mellett a labdabirtoklásban és -járatásban is élen jár a Bundesligában. A csapat játékosai átlagosan 62,5 százalékban birtokolják a labdát, 87,4 százalékos passzpontosság mellett.

A Bayer Leverkusen dominanciája és meccskontrollja nemzetközi szinten is figyelemre méltó, hasonló teljesítményt csak a topligákban a csúcson lévő csapatoktól láthattunk. A csapat stíluselemzése szerint a sikeres csapatokhoz hasonlóan a Bayer is a sokpasszos, kontroll alapú játékra helyezi a hangsúlyt.

A csapat támadóerejét Alex Grimaldo és Jeremie Frimpong szárnyvédők is jelentősen erősítik, akiknek sebességére támaszkodva a Leverkusen veszélyes kontratámadásokat vezethet. A Bayern München elleni győztes meccs is ezt a taktikát tükrözte.

Granit Xhaka kiemelkedő szerepet játszik a csapatban, ő adta a legtöbb sikeres átadást az öt topligában, és a támadóharmadban is ő volt a legaktívabb. Florian Wirtz, a csapat karmestere, szintén fontos szereplő, aki a szezonban jelentős sérülés nélkül teljesített.

A Leverkusen mentális erősségét is dicsérik, hiszen a csapat többször is képes volt a ráadás pillanataiban egyenlíteni vagy fordítani. A Borussia Dortmund elleni legutóbbi bajnokin Josip Stanisic a 97. percben mentette meg a csapat veretlenségi szériáját.

A Bayer Leverkusen a következő idényben is Xabi Alonso vezetésével készülhet a Bajnokok Ligájára, hiszen a tréner elutasította a nagy klubok csábítását, és maradni kíván a csapatnál. A Leverkusen az Európa-ligában is elődöntős, és az AS Roma elleni párharc vár rájuk, míg a Német Kupában a Kaiserslautern az ellenfél.

NÉMET LABDARÚGÁS
BUNDESLIGA, 31. FORDULÓ
Szombat, 18.30: Bayer Leverkusen–VfB Stuttgart.