Önkormányzati választások: a jelöltek és az ellenzéki összefogás térképe

Budapesten és a nagyobb vidéki városokban is változatos a polgármester-jelöltek palettája, az ellenzéki összefogás helyenként megmaradt, máshol viszont az egykori szövetségesek egymás ellen indulnak. A jelöltek és az összefogások áttekintéséhez térképeket készítettünk a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján.

Az ellenzéki pártok öt évvel ezelőtt még összefogtak, azonban az idei helyzet már jóval bonyolultabb. A 2022-es választási eredmények után az ellenzéki oldal még inkább szétfoszlott, és új szereplők is megjelentek a palettán. A korábbi összefogás pártjai többnyire ismét együttműködnek, de előfordul, hogy egymás ellen indulnak, vagy felrúgják a korábbi megállapodásaikat, mint például a XII. kerületben történt.

Budapesten áradhat a Tisza

Budapesten Magyar Péter Tisza pártja négy kerületben is megméretteti magát, céljuk, hogy a Fővárosi Közgyűlésben meghatározó erővé váljanak. A közvélemény-kutatások szerint a Tisza pártja jó eséllyel kerülhet be a testületbe, mivel a bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt jóval meghaladó támogatottságot élveznek.

A Szolidaritás Mozgalom is újra aktivizálódott, nyolc jelölttel indulnak, akik közül sokan korábban az MSZP vagy a DK tagjai voltak. A jelöltek több helyi szervezet támogatásával indulnak, ami érdekes helyzeteket teremt, mint például a XII. kerületben, ahol egy pesterzsébeti és egy erzsébetvárosi jelölőszervezet támogatásával induló Vincze Géza szeretne polgármester lenni.

Schmuck Andor is érdekes módon, a Miénk a Belváros Egyesület nevű szervezetével indul az ötödik kerületben, ami hasonlít Kovács Alex Gábor Tiéd a Belváros nevű, jól ismert formációjára.

A XVIII. kerületben a legtöbb jelölt indul, ahol a DK-s Szaniszló Sándor többek között a Fidesz, a Mi Hazánk, a Tisza párt, az LMP, a Munkáspárt, a Nép Pártja és a Megoldás Mozgalom jelöltjeivel is megméretteti magát.

A vidéki városokban is összevissza a helyzet

Vidéken még zavarosabb a kép, a 2022-es ellenzéki szövetség széthullása után szinte minden megyei jogú városban egymás ellen indulnak az egykori szövetségesek.

Győrben tíz jelölt küzd a polgármesteri székért, köztük a fideszes Dézsi Csaba András és a szexbotrányba belebukó Borkai Zsolt is. A DK és a Jobbik Glázer Tímeát, a Momentum és az LMP Pintér Bencét, a Mi Hazánk Koródi Istvánt indítja, de Gattyán pártjának jelöltje és több civil jelölt is versenyben van.

Egerben Mirkóczki Ádám, aki korábban az ellenzéki összefogás jelöltjeként nyert, most párttámogatás nélkül indul, szemben több civil jelölttel, a DK, az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd és a Kutyapárt jelöltjeivel.

Miskolcon Veres Pál nem indul újra, helyette a DK, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd Barkai László Lajost támogatja, de a Mi Hazánk, a Nép Pártja, a Momentum és a Jobbik közös jelöltje, valamint a Munkáspárt is részt vesz a választáson.

(A cikkben és a térképeken bemutatott adatok vizualizációját Nyusztay Máté készítette.)