A DK nem indít polgármesterjelöltet a Hegyvidéken

A Demokratikus Koalíció (DK) tisztázta a helyzetet a XII. kerületi önkormányzati jelöltállítással kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy nem indítanak polgármesterjelöltet Kovács Gergelyre a Hegyvidéken, és csak az egyéni választókörzetekben állítanak jelölteket, ahol nincs megállapodás a Kutyapártról.

A DK a közleményében négy pontban ismertette álláspontját és terveit a kerületi önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Elsőként leszögezték, hogy nem állítanak polgármester-jelöltet a kerületben, cáfolva azokat a híreszteléseket, miszerint a DK a kutyapárti jelöltre indítana jelöltet az előválasztás ellenére.

Második pontjukban megerősítették, hogy a DK jelöltjei valóban indulnak a kerület egyéni körzeteiben önkormányzati képviselő-jelöltként, de ezt nem tekintik "ráindulásnak", mivel nem voltak tárgyalások vagy előválasztások a Kutyapárttal, amelyek kizárnák a jelöltállítást.

Harmadik pontként kiemelték, hogy a Momentum és a Kutyapárt között létrejött egy kétpárti megállapodás a körzetek felosztásáról, de ebben a DK és a többi ellenzéki párt nem vett részt, és csak a sajtóból értesültek róla.

Negyedik pontban a DK hangsúlyozta, hogy a Kutyapárt az I., a III. és a VII. kerületben indít jelölteket az öt éve győztes, azóta hivatalban lévő ellenzéki polgármesterek ellen, amivel veszélyeztethetik azok újraválasztását, ami a DK szerint csak a Fidesznek kedvez.

Kovács Gergely, a Kutyapárt társelnöke egy korábbi bejegyzésében említette, hogy a DK a XII. kerületben azokban a körzetekben indít képviselőjelölteket, ahol a Kutyapárt jelöltjei is megmérettetnek, és külön kiemelte, hogy a DK nem állít jelöltet a Momentumnak jutó két körzetben. A Kutyapárt szerint a DK-s Élő Norbertet egyébként hívták, hogy vegyen részt az előválasztáson, de ezen nem akarta még megméretni magát. A Kutyapárt álláspontja szerint ők megállapodtak az előválasztáson induló pártokkal, és a DK jelöltje elvesztette az előválasztást. A Kutyapárt szerint az I., a III. és a VII. kerületben való indulásuk nem jelent előzetes megállapodás felrúgását, és hogy kinek mi jó, azt a választók fogják eldönteni. A DK közleményében hangsúlyozta, hogy „Ezek a tények”.