Tizenkét pártlista az EP-választáson

Péntek délután lejárt a határidő, és a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján tizenegy pártlista gyűjtötte össze az ajánlásokat a június 9-i európai parlamenti választásra, de várhatóan ez a szám 12-re emelkedik Márki-Zay Péterék bejelentése után.

A jelölteknek május 3-án, pénteken délután négy óráig volt lehetőségük pártlistákat állítani. A Jobbik, a Momentum, a 2RK Párt és a Nép Pártján az utolsó napon adta le az ajánlásait. Ezen a napon zárult le az ajánlások gyűjtésének időszaka, amely során összesen 36 szervezet vett részt, ez héttel több, mint az előző, 2019-es választáson.

A Fidesz-KDNP volt a leggyorsabb a listák leadásában, már április 27-én beadták az ajánlásaikat, és az ő nyilvántartásba vételük már jogerős. A Mi Hazánk listáját április 30-án vették nyilvántartásba, bár még nem jogerősen. A többi párt, mint a TISZA Párt, a Kétfarkúak, a Megoldás Mozgalom (MEMO), a DK-MSZP-Párbeszéd és az LMP-Zöldek még várnak a nyilvántartásba vételre.

A választópolgárok június 9-én két közös és kilenc önálló listára adhatják le szavazataikat. A közös listát a Fidesz és a KDNP, valamint a DK, az MSZP és a Párbeszéd állította, míg önálló listát a Mi Hazánk, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Megoldás Mozgalom, az LMP, a 2RK Párt, a Momentum, a Jobbik és a Nép Pártján indít.

Az önkormányzati és nemzetiségi választáson való indulásra szándékozó jelölteknek május 6-án 16 óráig kell bejelenteniük indulási szándékukat a helyi választási bizottságnál. A vármegyei listát állító jelölőszervezetek pedig május 7-én 16 óráig gyűjthetik az ajánlásokat.

A pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt az induláshoz, ez nem a nyilvántartásba vett 36 jelölő szervezetből csak a harmadának sikerült. Az ajánlásokat a választási iroda ellenőrzi, és ha mindent rendben találnak, akkor legkésőbb a bejelentéstől számított negyedik napon veszik hivatalosan nyilvántartásba a listákat.