A mobiltelefon-használat szabályozásáról tárgyalt a Belügyminisztérium

A Belügyminisztérium megvitatott egy tervezett szabályozást a mobiltelefonok iskolai használatáról szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel. A Nemzeti Pedagógiai Kamara, családszervezetek, tanári szakszervezetek és a Magyar Református Egyház képviselői vettek részt a konzultáción.

A tervezet célja a diákok tanulási teljesítményének javítása azáltal, hogy lehetővé teszi az iskolák számára, hogy saját szabályzatukban szabályozzák a mobiltelefonok használatát. A diákok továbbra is használhatják telefonjaikat az iskola előtt vagy után, szükség esetén felvehetik a kapcsolatot szüleikkel, és az oktatási célokra a tanár engedélyével az órák alatt is használhatják azokat. Az iskolák felelősek lesznek a szabályok betartatásáért.

A kormány javaslata szerint bizonyos tárgyakat, köztük a telekommunikációs eszközöket, mint például a mobiltelefonok, felvevő eszközök és internet-hozzáféréssel rendelkező okoseszközök iskolai használatát tiltani kellene. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete júliusban kritizálta a szabályozást, azt sietősnek és alulfejlettnek minősítve, és azt javasolta, hogy az iskolák saját szabályzatukban önállóan kezeljék ezt a kérdést.

A szakmai konzultáció során kiderült, hogy a mobiltelefonok használata negatív hatással van a diákok koncentrációjára és teljesítményére, és több európai ország már lépéseket tett a telefonok iskolai használatának betiltására, köztük Franciaország, Hollandia, Olaszország, Szlovákia és Anglia. A megbeszélés előtt digitális konzultációra került sor tanárokkal és igazgatókkal, ahol a válaszadók többsége szerint az iskolai mobilozás eltereli a diákok figyelmét a tananyagról. A kormány egy másik javaslata az energiaitalok, kések és fegyverek iskolai tilalmát célozza, valamint korlátozná az okosórák, mobiltelefonok és laptopok egész napos hozzáférését szeptembertől kezdődően.

A diákszervezetek ellenállása ellenére, amelyek a meglévő iskolai mobiltelefon-használati szabályokat kifogásolták, a Minisztérium a javaslatot az oktatási érdekelt felekkel tárgyalta meg. Egy másik javaslat szerint a tanárok nem használhatják a telefonokat nem oktatási célokra az órák alatt, kivéve vészhelyzetekben. A Belügyminisztérium a társadalmi egyeztetés lezárását követően 2024. augusztus 6-án tartott szakmai egyeztetést, ahol a Nemzeti Pedagógus Kar, a családszervezetek, a pedagógus szakszervezetek, és az egyházak közül egyedül véleményt megfogalmazó Magyarországi Református Egyház képviselői voltak jelen.