Rekordszámú párt a szavazólapon az EP-választáson

A pénteki határidőig tizenhárom EP-listát jelentettek be hivatalosan, és várhatóan a tizenkettedik listaként Márki-Zay Péterék is felkerülnek a szavazólapon, miután több mint 22 ezer ajánlást adtak le.

A választási iroda honlapja szerint a pártoknak legalább 20 ezer érvényes aláírást kellett összegyűjteniük két hét alatt, hogy részt vehessenek a június 9-i európai parlamenti választáson. A választási iroda 36 jelölő szervezetet vett nyilvántartásba, de csak egy töredéküknek sikerült megugrania az első akadályt. Idén nem lesz ott a szavazólapon a Munkáspárt, amely a 2019-es EP-választáson 14 452 szavazatot kapott. Thürmer Gyula a Facebook-oldalán azt írta, hogy a Munkáspárt az utcákon és tereken gyűjtötte az ajánlásokat.

A Fidesz–KDNP már az első napon, pár óra alatt teljesítette az aláírásgyűjtést, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója a CPAC Hungaryn beszélt a sikeres stratégiáról. A Mi Hazánk Mozgalom Toroczkai László vezetésével a második volt a gyorsasági versenyben, míg a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és a Megoldás Mozgalom is bejelentette az EP-listáját. A DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség több mint 60 ezer ajánlást adott le, és az LMP is átment az akadályon.

Péntek délelőtt a Második Reformkor és a Momentum csatlakozott a sikerrel nyilvántartásba vett pártokhoz, majd délután a Jobbik-Konzervatívok és a Nép Pártján is leadta az ajánlóíveket. Márki-Zay Péterék az utolsó pillanatban adták le az ajánlásokat, Szalma Botond, az MMN kampányfőnöke szerint a közösségük jól vizsgázott, és tisztességes munkát végzett. Az Új Alternatíva Párt is leadta az aláírásgyűjtő íveket, így ők a tizenharmadik bejelentett lista lettek.

Az EP-listákon legfeljebb 63 jelölt szerepelhet, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. Az EP-listavezetők között szerepel Deutsch Tamás (Fidesz-KDNP), Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom), Magyar Péter (Tisza Párt), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), Huszár Viktor (Megoldás Mozgalom), Dobrev Klára (DK-MSZP-Párbeszéd), Ungár Péter (LMP), Donáth Anna (Momentum), Vona Gábor (Második Reformkor), Róna Péter (Jobbik-Konzervatívok), Jakab Péter (Nép Pártján), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Néppárt), és Ujhelyi Sándor (Új Alternatíva Párt).

A Nemzeti Választási Bizottság péntek esti ülésén sorsolják ki az EP-listák sorrendjét a szavazólapon. A 2019-es EP-választás előtt 11 párt adta le az ajánlásokat, de akkor két párt nem került nyilvántartásba, mert nem volt meg a szükséges aláírások száma. Az előző választáson 9 pártlista szerepelt a szavazólapon, míg az azt megelőző három választáson 8-8 opció közül lehetett választani.

Az önkormányzati választásra maradt pár nap a jelölteknek és szervezeteiknek az ajánlásgyűjtésre. Az önkormányzati képviselőjelölteket, polgármesterjelölteket és a főpolgármester-jelölteket legkésőbb jövő hétfőig kell bejelenteni, a kompenzációs, a fővárosi és a vármegyei listákat pedig egy nappal később, május 7-ig kell leadni az ajánlásokkal együtt.

A közösségi médiában közben felpezsdült a politikai diskurzus, Dobrev Klára és Magyar Péter közötti vita körvonalazódik az EP-listavezetői viták kapcsán. Dobrev Klára, a DK listavezetője Facebookon jelezte, hogy hajlandó részt venni egy vitaműsorban az RTL, a Szabadság körei, a Partizán és az ATV meghívására, ahol Deutsch Tamással és Magyar Péterrel vitázna. Magyar Péter azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a vita a köztévében kerüljön megrendezésre, amit Dobrev Klára kritizált, arra utalva, hogy a közmédia műsorrendje a Karmelita kolostorban dől el, és felkérte Magyart, hogy gondolja át a döntését. Dobrev egyébként a Partizán felkérését is elfogadta, ahol öten vitáznak majd, köztük Donáth Anna (Momentum), Le Marietta (Magyar Kétfarkú Kutya Párt), és Toroczkai László (Mi Hazánk) is részt vesznek a műsorban.