Ukrajnai olajtranzit és a hadi helyzet frissítése

Az ukrán Naftogaz vezetője, Olekszij Csernisov szerint Magyarország és Szlovákia júliusban ugyanannyi orosz olajhoz jutott az ukrajnai tranziton keresztül, mint a Lukoil elleni szankciók előtt, bár az olaj tulajdonosi köre változott. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hadi helyzetről szóló beszámolójában elismerte, hogy az ukrán dandárok helyzete a pokrovszki és a toretszki szektorokban továbbra is nehéz, ugyanakkor kiemelte, hogy Ukrajna több drónt tudott bevetni júliusban, mint Oroszország.

Az ukrán Naftogaz vállalat igazgatótanácsának elnöke, Olekszij Csernisov a NV médiaszolgáltatónak adott interjúban, amelyet a Reuters ismertetett, kifejtette, hogy a Lukoil körüli helyzet nem befolyásolta az összes tranzit volumenét, és az olajkereskedők egymás között megoldották az üzletet. Csernisov szerint a Lukoil körüli helyzet és a tranzit kérdése némileg átpolitizált. Hozzátette, hogy az ukrán fő olajvezetékrendszer üzemeltetője és az orosz Transneft között jelenleg is érvényben van egy szerződés a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló olajtranzitról, így a Lukoil elleni szankciók bevezetése után sem változott a magyarországi és szlovákiai olajfinomítás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hadvezetéssel tartott megbeszéléséről számolt be, ahol a drón- és rakétagyártás, valamint beszerzés helyzetét is érintették. Zelenszkij elismerte, hogy a pokrovszki és a toretszki szektorokban az ukrán dandárok helyzete továbbra is nehéz, de hozzátette, hogy júliusban az ukrán fegyveres erők több drónt tudtak bevetni, mint az orosz csapatok. Az ukrán elnök szerint ez az értékelés minden dróntípust magában foglal, a kamikaze drónoktól a nagy hatótávolságú drónokig. Zelenszkij kiemelte, hogy ezek a drónok már most stratégiai hatással vannak a háborúra, Ukrajna javára befolyásolják azt. Emellett beszámolt arról is, hogy az idénre előirányzott több mint 1 millió drón megrendeléséről egyeztetett a kormánytisztviselőkkel, és határozatot fogadtak el a rakétaprogram felpörgetéséről.