Óvszer, fogkefe, esőkabát – a fesztiválozás alapfelszerelése és a nyugat-nílusi láz megjelenése Magyarországon

A fesztiválszezon beköszöntével a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kisokosa segítséget nyújt abban, hogy mire van szükségünk a biztonságos szórakozáshoz, miközben újra megjelent Magyarországon a nyugat-nílusi láz.

A fesztiválok alatt nem csak a szórakozásra, hanem az egészségünk megóvására is érdemes figyelnünk. Az NNGYK ajánlása szerint, akár csak egy napra is látogatunk el egy fesztiválra, vigyünk magunkkal naptejet, kullancs- és szúnyogriasztót, saját kulacsot, kézfertőtlenítőt, fogkefét és fogkrémet, tusfürdőt, törlőkendőt, papírzsebkendőt és WC-papírt, óvszert, esőkabátot és meleg ruhát, valamint zseblámpát a mobilunk lemerülése esetére.

Fontos, hogy a gyógyszereinket se felejtsük otthon: fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasfogó, ragtapasz, valamint a receptre felírt gyógyszerek szintén nélkülözhetetlenek. A magnézium és a kalcium pezsgőtabletta, illetve a szőlőcukor is hasznos lehet.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a fesztiválokon a napi folyadékbevitel mellett az étkezésre is oda kell figyelni, mivel sokan hajlamosak megfeledkezni róla, ami vércukorszint-csökkenéshez és ájuláshoz vezethet.

A nyugat-nílusi láz ismét megjelent Magyarországon, egy budapesti és egy Hajdú-Bihar megyei lakos került kórházba a fertőzött szúnyogcsípés következtében. A betegség tünetei között tudatzavar, láz, fejfájás és aluszékonyság szerepelhet. Sztikler János, az NNGYK biológusa szerint a vírus az esetek 80 százalékában tünetmentes, 20 százalékban enyhe influenzás tünetekkel járhat, súlyos esetek csak ritkán fordulnak elő. A vírust a szúnyogok a madaraktól vehetik át, és nem fertőző, tehát emberek között nem terjed. Magyarországon a megbetegedés már 20 éve jelen van, átlagosan évente néhány tucat esetet regisztrálnak, amelyek közül csak kevés súlyos lefolyású. Azok, akik elkapták a fertőzést, 30 napig nem adhatnak vért. Jelenleg nincs járványügyileg kockázatosnak minősített terület az országban.