Oroszország és Pakisztán Irán mellé áll

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra kérte Iránt, hogy kerülje a civilek elleni támadásokat, amennyiben válaszcsapást terveznek Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai vezetőjének halála miatt. Az üzenetet Szergej Sojgu, az orosz nemzetbiztonsági tanács elnöke tolmácsolta az iráni vezetésnek. Oroszország emellett Szu-35-ös vadászgépek leszállításáról is tárgyalt Iránnal. Az iráni válaszcsapás részletei még tervezés alatt állnak, amerikai források szerint azonban 24-48 órán belül megkezdődhet.

Putyin külön kérte az iráni elnököt, hogy a katonai műveletek során kerüljék a civil áldozatokat. Az orosz-iráni együttműködés a regionális kérdésekben is kiemelt jelentőséggel bír. Az iráni fél készül a háborúra Izrael ellen, miután a Hamász vezetőjét Teheránban megölték. Az orosz-iráni szövetség a 2022-es Ukrajna háború óta erősödött, Irán drónokat szállított Oroszországnak, cserébe pedig modern légvédelmi rendszerek iránti igényét fejezte ki. Putyin felhívása a civil áldozatok elkerülésére kérdéseket vet fel, tekintettel Oroszország közelmúltbeli civil célpontok elleni támadásaira Kijevben.

Pakisztán is támogatásáról biztosította Iránt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal készül ellátni a közel-keleti országot. Ez az intézkedés egy újabb atomhatalom, Pakisztán támogatását jelenti Irán számára az amerikai katonai források szerint. Teherán mozgatja rakétaindító állomásait és növeli hadgyakorlatait, ami arra utalhat, hogy széleskörű katonai akcióra készül. A támadás részleteiről és időpontjáról azonban nincsenek konkrét információk.

A Hamász radikális iszlamista mozgalom új vezetőjét, Jahja esz-Szinvárt nevezte meg, aki Iszmáíl Hanije utódjaként veszi át a szervezet irányítását. Hanije, aki már évekkel ezelőtt Katarba tette át a székhelyét és onnan irányította a szervezetet, Teheránban vesztette életét. Esz-Szinvár, aki már 2017 óta vezető tisztséget tölt be a Hamászban, szélsőséges eszméket képvisel, és nem hajlandó elismerni Izrael létezését. Jeruzsálem elfogta és elítélte, négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, ám 2011-ben egy fogolycsere keretében szabadult. A hírszerzési jelentések szerint a konfliktus kirobbanása óta hajtóvadászat zajlik ellene, de eddig nem sikerült a nyomára akadni.