A gázai humanitárius segélyek blokkolásáról és a Hamász új vezetőjéről beszélt az izraeli pénzügyminiszter

Bezalel Szmotrics izraeli pénzügyminiszter szerint indokolt és erkölcsös lenne hagyni, hogy a Gázai övezet lakossága éhen haljon, de a nemzetközi közösség ezt nem engedi meg.

Az izraeli pénzügyminiszter, Bezalel Szmotrics kijelentette, hogy a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segélyek blokkolása indokolt és erkölcsös lenne, de a nemzetközi közösség nem hagyja, hogy ez megtörténjen. Szmotrics a Jad Binjamin-i konferencián beszélt arról, hogy Izraelnek nincs más választása, mint segélyt nyújtani, mivel a globális valóságban nem tudnak háborút kezelni anélkül, hogy nemzetközi legitimációt szerezzenek. A miniszter szerint Izraelnek vissza kell szereznie a teljes ellenőrzést a Gázai övezetbe érkező segélyek felett, és ellenzi a hadsereg és a védelmi miniszter álláspontját ebben a kérdésben. Szmotrics úgy véli, a Hamász által ellopott segélyek a háború meghosszabbításának fő tényezői.

A CNN beszámolója szerint Szmotrics azt állította, hogy Izrael már megnyerte volna a háborút, ha lehetőségük nyílt volna a Gázai övezet kiéheztetésére. A pénzügyminiszter szerint a Gázai övezet a következő két évben háborús zóna lesz, és csak az alapvető szükségletekre, mint élelem, némi gyógyszer és minimális higiéniai ellátásra van szükség.

A Times of Israel szerint Szmotrics támogatja a Gázai övezet áttelepítését, de nem követeli, hogy ezt a háború egyik céljaként határozzák meg. A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu szerint a Gázai övezet újratelepítése nem reális, ami feldühítette szélsőjobboldali szövetségeseit.

Az ENSZ szerint Izrael háborúja során így is éhezik a lakosság, és a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze elfogatóparancs kiadását kéri Netanjahura és a Hamász vezetőire, többek között a civil lakosság éheztetése miatt. Netanjahu tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, ha a palesztinok nem kapják meg a segélycsomagokat, az a Hamász hibája.

A bejrúti Shatila menekülttáborban élő palesztinok között azonban a mártírkultusz erős, és sokan úgy vélik, jobb meghalni méltósággal, mint elnyomásban élni. A táborban élők közötti beszélgetések során Jászberényi Sándor riporter azt tapasztalta, hogy még a baloldali beszélgetőtársai is úgy gondolják, nincs értelme a tárgyalásoknak, és a táborban mindenki azt várja, hogy napokon belül újabb háború törhet ki Izrael és Libanon között. Az ellenállás és a mártírkultusz képei, amelyek a tábor falain láthatók, a palesztin identitás és a felszabadítás iránti elkötelezettség szimbólumai. Ezek a képek a palesztin ellenállás történetét mesélik el Jasszer Arafattól Abu Ubaidáig, a Hamász jelenlegi szóvivőjéig, és inspirációként szolgálnak az eljövendő nemzedékek számára.

A Hamász közben Yahya Sinwar-t nevezte ki új általános vezetőjének, aki a múlt héten Teheránban meggyilkolt Iszmail Haníje helyére lépett. Sinwar, aki 2017 óta vezette a csoportot a Gázai övezeten belül, mostantól a politikai szárny vezetője lesz. Sinwar jelenleg Izrael legkeresettebb személyek listájának élén áll, és az izraeli biztonsági szervek szerint ő irányította a 2023. október 7-i támadások tervezését és végrehajtását, amelyek során több mint 1200 ember meghalt, 251-et pedig túszként vittek Gázába. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Sinwar “10 emelettel a föld alatt” rejtőzik Gázában. A Hamász még nem közölt részleteket arról, hogyan fogja vezetni a csoport politikai szárnyát. 2015-ben az Egyesült Államok felvette Sinwart a “nemzetközi terroristák” feketelistájára.