Balesetet videózó autósok ellen indult eljárás az M7-es autópályán

A rendőrség szabálysértési eljárást indított 15 autós ellen, akik mobiltelefonjukkal videózták az M7-es autópályán történt balesetet, ami hosszú dugókat okozott. Az eljárás nem a videózás ténye, hanem a vezetés közbeni mobiltelefon-használat miatt indult, ami akár 80 ezer forintos bírságot vonhat maga után.

A múlt hét kedden történt balesetet több autós is megörökítette, ami miatt jelentős torlódás alakult ki az autópályán. Az autópálya üzemeltetője, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) által közzétett felvételen látható, hogy többen két kézzel filmeztek vagy fényképeztek vezetés közben. Az RTL Híradó által megkérdezett jogász szerint a bámészkodás és a katasztrófaturizmus önmagában sem nem szabálysértés, sem nem bűncselekmény, de a kézben tartott mobiltelefon használata menet közben már igen.

A pszichológusok szerint az autósok egy része azért videózza a baleseteket, mert ezzel próbálják kompenzálni az alacsony önértékelésüket, és fontosnak érzik magukat, hogy egy jelentős esemény szemtanúi lehettek. Az MKIF posztjában felhívja a figyelmet arra, hogy a balesetveszélyes és érzéketlen cselekedetekkel nemcsak a forgalmat lassítják, hanem az áldozatok méltóságát is sértik.

A rendőrség által indított eljárások alapján a szabálysértő autósok akár 80 ezer forintos bírságot is kaphatnak. Az RTL Híradónak nyilatkozó Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint a baleset sérültjeinek lefotózása etikailag és erkölcsileg is kifogásolható, és személyiségi jogsértés miatt is felelhetnek az elkövetők, ha a felvételeket közzéteszik.